Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark öppnar för kulturlivet igen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
På nio dagar har antalet inlagde på sjukhus med covid-19 sjunkit från 307 till 173 i Köpenhamnsområdet.
Foto: Rigshospitalet
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

På nio dagar har antalet patienter med covid-19 på sjukhus i Köpenhamnsområdet minskat från 307 till 173.

Samtidigt minskar danskarnas oro för coronapandemin kraftigt. 

– Folk upplever just nu att coronaviruset inte är samma hot mot samhället som för bara några veckor sedan, säger Michael Bang Petersen som är professor vid Århus universitet.

Under onsdagskvällens pressträff stod det klart att bland annat biografer, konsertlokaler, teatrar och kulturhus kan öppna igen från 16 januari.

Under december ökade smittspridningen massivt i Danmark och statsminister Mette Frederiksen hade inget annat val än att än en gång införa skarpa restriktioner. 

Men kan den värsta omikron-vågen vara över i landet? Färska siffror tyder på att så kan vara fallet.

Under tisdagen släpptes en rapport från Region Hovestaden som visar att antalet inlagda på sjukhus med covid-19 har minskat rejält under de senaste dagarna. 

Den 2 januari var det 307 corona-smittade personer inlagda på regionens sjukhus, den 11 januari hade den siffran sjunkit till 173. Det uppger Ekstrabladet

Omikron-varianten slog till med full kraft mot Danmark under början av december och för varje dag som gick smittades fler och fler. 

Även om siffrorna inte ger en fullständig bild av situationen i Danmark så är Region Hovestaden den klart största regionen i Danmark med över 1,8 miljoner invånare. Det är också Köpenhamn med omnejd som har drabbats hårdast av covid-19 under den senaste tiden. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen införde nya restriktioner på grund av smittspridningen. Men nu sjunker antalet inlagda på sjukhus med covid-19.
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT

Oron för covid-19 minskar

Samtidigt som antalet inlagda på sjukhus faller minskar även danskarnas oro för covid-19.

Det visar de senaste siffrorna från det så kallade Hope-projektet som studerar danskarnas beteende under coronakrisen. 

– Vi kan se att det är kraftigt minskande oro bland befolkningen. Folk upplever just nu att coronaviruset inte är samma hot mot samhället som för bara några veckor sedan, säger Michael Bang Petersen vid Århus universitet, som leder projektet, till TV2.

Han tror att den minskande oron har kopplingar till att omikron-varianten av viruset inte verkar ge så allvarlig sjukdom, trots att antalet smittade ökade kraftigt under hela december blev belastningen på sjukvården inte så hög. 

Kulturlivet öppnar upp

Ända sedan restriktionerna infördes i mitten av december har det danska kulturlivet i stort sett varit nerstängt. Men nu blir det ändring på den saken. Bland annat kommer biografer, konsertlokaler, teatrar och kulturhus kan bland annat öppna igen från 16 januari.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen säger att det rekommenderats att det kan finnas max 500 platser för sittande publik för kultursammankomster och evenemang.

Men allt fåt inte öppna helt. 

– Det kommer sannolikt att behövas fortsatta restriktioner för konserter och liknande. efter den 31 januari, sa Magnus Heunicke, Danmarks hälsominister.

– Det vore djupt oansvarigt att lossa alla tyglar, säger Magnus Heunicke, Danmarks hälsominister.

TV: Fler nyheter om corona

Professorn: ”Alla kommer att ha fått omikron inom det närmsta halvåret”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!