Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark prioriterar vaccin för hemlösa

Socialt utsatta personer i Danmark prioriteras i vaccinationskön för covid-19.
Foto: AVENTURIER PATRICK/ABACA / STELLA PICTURES/AVENTURIER PATRICK/ABACA
Danmark statsminister Mette Fredriksen.
Foto: YVES HERMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

I Danmark ska hemlösa och socialt utsatta personer prioriteras i kön för covid-19-vaccin. Det meddelar nu de danska myndigheterna.

Förutom hemlösa och socialt utsatta så prioriteras människor med kognitiva funktionsnedsättningar, samt personer med mentala och fysiska utmaningar.

– Covid-19 har varit särskilt svårt för människor som redan är utsatta och sårbara. Det är helt avgörande att sårbara människor som löper risk för att bli allvarligt sjuka får skydd så snart som möjligt, säger Astrid Krag, Danmarks social- och inrikesminister, i ett pressmeddelande. 

Tolv vaccinationskategorier

Utrullningen av vaccination i Danmark är i full gång. De tolv olika kategorier i de danska myndigheternas vaccinationsplan är utarbetade så att mest sårbara i samhället prioriteras, samtidigt som smittspridningen bromsas på mest effektiva sätt.

Hemlösa och socialt utsatta personer räknas till kategori fem. Dit hör personer som på grund av förutsättningar och sjukdomar löper ökad risk för ett allvarligt förlopp av covid-19. Sjukvårdspersonal, som har svårt att följa hygien- och avståndsrestriktionerna tillhör kategori fyra. 

Samtidigt rapporterar danska TV2 att landet kommer att få uppemot 100 000 färre vaccinationsdoser från Pfizer än beräknat under första kvartalet 2021. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!