Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danmark överväger att införa
gränskontroller mot Sverige

Kontroll vid Kastrup för resande mot Sverige. Foto: Fritz Schibli / EXPRESSEN/KVP
Nu överväger Danmark att införa gränskontroll mot Sverige. Foto: Christian Örnberg

Efter terrordådet i Stockholm i fredags överväger Danmark att för första gången införa gränskontroll för svenskar som reser till Danmark.

– Det är klart, att om utvecklingen i Sverige förvärras kommer regeringen inte att tveka på att införa gränskontroll mot Sverige, säger utlännings- och integrationsminister Inger Stöjberg till Jyllands-Posten.

Sedan januari 2016 har Sverige en gränskontroll för resande från Danmark till Sverige. I omvänd riktning kan man resa fritt från Sverige till Danmark utan att bli kontrollerad vid gränsen.

Men efter terrorangreppet på Drottninggatan i Stockholm fredag 7 april har diskussionen hårdnat i vårt sydvästra grannland.

 

LÄS MER: Så påverkas du av den nya, tuffare gränskontrollen

"Vakande öga på Sverige"

– I ljuset av terrorangreppet i Stockholm och de många utlänningarna i Sverige som riskerar att resa illegalt till Danmark håller regeringen ett särskilt vakande öga på utvecklingen i Sverige, säger den danska utlännings- och integrationsministern Inger Stöjberg (V) i ett skriftligt svar till Jyllands-Posten.

Danmark har i sin tur sedan 2016 haft en tillfällig gränskontroll vid den dansk-tyska gränsen. Närmare 3 000 personer blev avvisade vid den kontrollen under det senaste året.

Oro över efterlysta asylsökare

Uzbeken Rakhmat Akilov, 39, som är misstänkt för att ha begått den dödliga terrorattacken i Stockholm var efterlyst och skulle ha avvisats. Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna säger sig vara bekymrade över att de tusentals försvunna utlänningar som finns i Sverige och som fritt kan resa in över gränsen till Danmark. Man menar att det kan hota säkerheten i Danmark.

I Danmark finns i dag minst 1 900 efterlysta asylsökare, enligt Trine Bramsen (S).

– Vi måste få regeringen att redogöra för om det finns en ökad risk att några av de 12 000 människor som är eftersökta i Sverige kan resa mot Danmark. Det måste vara bättre kontroll på var de illegala och efterlysta är, säger Bramsen till Jyllands-Posten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!