Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: Testa dig två gånger varje vecka

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Mette Frederiksens regering planerar en stegvis återöppning av landet.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT

Danmark är redo att öppnas upp igen. För att kunna genomföra detta har den danska regeringen köpt in 10 miljoner nya snabbtest. 

Många danskar ska testas två gånger i veckan. 

– Det är ett samhällskontrakt där vi ställer krav på de branscher och de delar av samhället som ska återöppnas, säger hälsominister Magnus Heunicke på en pressträff under onsdagen. 

Danmark har under pandemin använt sig av hårda restriktioner för att begränsa spridningen av coronaviruset. 

Precis innan jul stängdes stora delar av landet ner. Sedan dess har skolor och universitet bedrivit digital undervisning samtidigt som allt från shoppingcenter till restauranger har varit stängda. På danska gator är det i stort sett bara apotek och livsmedelsbutiker som får lov att hålla öppet som vanligt just nu.

– Vi gör hellre för mycket än för lite, och agerar hellre för tidigt än för sent, har landets statsminister Mette Frederiksen sagt. 

Men nu kan en återöppning av landet vara på gång. Redan förra veckan fick elever i klass 0-4 återvända till sina skolor men nu kan det bli tal om mer. 

Enligt Tyra Grove Krause som är avdelningschef på SSI kan det vara en idé att lätta på restriktionerna i de geografiska områden som har en låg smittspridning.
Foto: EMIL HELMS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Har köpt in 10 miljoner snabbtest

Det menar Tyra Grove Krause som är avdelningschef på SSI, Statens Serum Institut. 

Enligt henne kan det vara en idé att lätta på restriktionerna i de geografiska områden som har både en låg smittspridning och en låg förekomst B117, den muterade brittiska varianten av coronaviruset. 

– Det blir nog att vi får testa och se vad som händer när vi slappnar av lite, säger hon till TV2

Som exempel på områden där restriktionerna kan lättas nämner hon norra och mellersta Jylland. 

Allan Randrup är professori i virologi. Han tycker att man kan börja med att välkomna tillbaka äldre elever till skolan och öppna upp institutioner som bibliotek. 

– Men mindre regionala öppningar kommer vi kunna se vad som händer i regioner med låg smittspridning och agera därefter. Och det är hanterbart kan man sprida det till andra delar av landet, säger han. 

Hälsominister Magnus Heunicke berättade under onsdagens pressträff att man köpt in 10 miljoner snabbtest.
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Flera ska testas två gånger i veckan

Hälsomininster Magnus Heunicke är försiktigt positiv till en återöppning av landet. Men han vill se tydliga siffror som visar att det är tryggt. 

– Jag hoppas liksom många andra att det finns utrymme för en återöppning den 1 mars, men vi har ännu inte de resultaten som krävs ännu. 

Flera politiska partier har uttalat sig positiva om att öppna upp landet steg för steg, det finns därmed en politisk majoritet som står bakom tanken. 

– Om vi gör en återöppning måste den kombineras med ett ökat testande, säger Magnus Heunicke, hälsominister, till DR. 

Det ska lösas genom att man köper in 10 miljoner snabbtest, berättar Heunicke på ett pressmöte under onsdagsförmiddagen. 

Regeringen har ingått ett avtal med regionerna och kommunernas intresseorganisation att flera medborgare ska testas två gånger i veckan. 

– Det är ett samhällskontrakt där vi kräver av de branscher och de delar av samhället som ska återöppnas det ska genomföras test två gånger i veckan. Antingen ett snabbtest eller ett PCR-test så att vi kan lägga in fakta i de modeller vi använder för att för förutse utvecklingen, säger Magnus Heunicke.

Snabbtesterna är av en ny sort som bara behöver stoppas två till tre centimeter in i näsan. 

– Det kan vara en god nyhet för alla de som tycker att den nuvarande testmetoden är lite obehaglig. 

Just nu finns det 55 platser i Danmark där man kan snabbtestas, men det ska upp till flera hundra inom kort. 

TV: Fler nyheter om corona

Så ska du tänka om ditt barn blir långtidssjukt i covid.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!