Varje gång den danska regeringen, med Mette Frederiksen i spetsen, ska besluta om ett nytt steg i återöppningen av samhället sker det genom förhandlingar med övriga partier i folketinget.
Under torsdagen förhandlade det fram och tillbaka under åtta timmar och strax efter midnatt kunde representanterna för de olika partierna presentera en ny plan.
– Vi är i det privilegierade läget att det är möjligt att öppna upp mer. Mötet slutade i ett brett avtal, säger justitieminister Nick Hækkerup enligt Ritzau.
Den danska återöppningsplanen baseras i mångt och mycket på hur många som behandlas för corona på sjukhus i landet. Enligt prognosen som lades tidigare i vår skulle 870 danskar vara inlagda i mitten av april, men nu är det bara 191 och det möjliggör en mer generös återöppning.
– Det är tack vare danskarnas fina insats som det här är möjligt, säger Nick Hækkerup.

Krav på coronapass
För många är det stora i den nya planen att danskarna från och med 21 april kan sätta sig ner på en restaurang eller kafé och beställa mat och dryck. I alla fall om man har ett coronapass som visar att man antingen är vaccinerad, har testat negativt inom 72 timmar, eller har varit smittad tidigare (tidigast för två veckor sedan, som längst för 12 veckor sedan).
Om man vill sitta på uteservering behöver man inte visa upp något coronapass.
Restauranger och kaféer har varit helt stängda sedan mitten av december 2020. Att de nu kan öppna upp igen, under kontrollerade former tycker Katia K. Østergaard, som är ordförande för branschorganisationen Horesta, är positivt. Men än är faran inte över.
– Vi tittar fortfarande in i en period där vi har så strama restriktioner att det blir svårt att andas, säger hon till TV2.
Hon tror att begränsade öppettider, krav på munskydd och coronapasset kommer att skrämma i väg kunder.
Publik på fotbollsmatcher
Men det nya avtalet rör inte bara restaurangbranschen. Här är några av de andra stora förändringar som sker 21 april:
Köpcentrum och stormarknader öppnar igen.
Publiken får återvända till fotbollsarenorna. Arenorna ska avskiljas i tydliga sektioner och varje sektion får ta in 500 åskådare som ska kunna visa upp ett giltigt coronapass. På sektionen ska åskådarna sitta med en meters mellanrum. Alla åskådare ska registreras för att underlätta eventuell smittspårning.
Barn och unga (under 18 år) får samlas inomhus för idrottsaktiviteter.
Samlingsförbudet lättas. Man får samlas 10 personer inomhus och 50 personer utomhus.
Fysiska närvaron i skolorna ökar.
Nästa steg i återöppningen av det danska samhället sker den 6 maj. Då ska bland annat gym få öppna igen.

En miljon vaccindoser
Under torsdagen nådde Danmark en milstolpe i kampen mot coronavaccinet. Då hade en miljon danskar fått sin första vaccindos.
Tidigare i veckan gjordes ett större test och då vaccinerades 104 824 danskar på en dag.
– Det här är nästan en festdag i Danmark, sa statsminister Mette Frederiksen då.
Men under veckan har Danmark också definitivt stoppat användandet av vaccinet från Astra Zeneca. Detta efter att EMA slagit fast att det finns en möjlig koppling mellan vaccinet och biverkningar som blodproppar.
Beskedet innebär att Danmark nu måste flytta fram sitt vaccinationsmål, om att alla över 50 ska vara vaccinerade i början av juni, med tre veckor.
Coronaläget i Danmark och Sverige
Antal döda med covid-19
Danmark: 2 449
Sverige: 13 761
Snitt (per 100 000 invånare)
Danmark: 42,22
Sverige: 134,91
Bekräftat smittade
Danmark: 240 330
Sverige: 892 480
Snitt (per 100 000 invånare)
Danmark: 4 143
Sverige: 8 749
Antal påbörjade vaccinationer
Danmark: 1 007 166
Sverige: 1 603 903
Snitt (procent av befolkningen)
Danmark: 17,2
Sverige: 15,7
Antal färdigvaccinerade
Danmark: 479 185
Sverige: 638 556
Snitt (procent av befolkningen)
Danmark: 8,2
Sverige: 6,2