Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark öppnar för nattåg från Malmö – ut i Europa

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Snart kan Malmöborna ta ett nattåg ner i Europa.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Trafikverkets vision är att man ska kunna stiga på ett tåg i Malmö 19.40 på kvällen och en timme senare lämnar det Hovedbanegården i Köpenhamn. Klockan 06 morgonen därpå är tåget framme i Köln och sen kör det vidare mot Bryssel.
Foto: Colourbox

Stig på tåget i Malmö på kvällen – vakna upp i Köln. Det kan snart bli verklighet.

I Danmark öppnar man nu för att låta svenska snabbtåg köra genom landet. 

– Nattåg ska bidra till att öka vår medvetenhet om klimatneutrala lösningar och samtidigt ge oss ett bra alternativ till flygresan, säger transportminister Benny Engelbrecht (S), till Ritzau. 

Det är svenska Trafikverket som är drivande i frågan om att köra nattåg från Sverige ut i Europa. Enligt planerna ska en linje gå från Malmö till Bryssel och en annan från Stockholm till Hamburg. 

Men mellan Sverige och resten av Europa ligger Danmark och för att köra genom landet krävs en lagändring som möjliggör att svenska myndigheter kan överta det så kallade trafikköparansvaret från det danska Transportministeriet. 

Under förra veckan hölls det första mötet i Folketinget om lagändringen och det bör inte bli några problem att få igenom den säger transportminister Benny Engelbrecht (S), till Ritzau, uppger TV2

Den danska regeringen har nämligen avsatt pengar i budgeten till att medfinansiera det svenska projektet. 

Ddet bör inte bli några problem att få igenom lagändringen i Danmark säger transportminister Benny Engelbrecht (S).
Foto: JOHAN NILSSON/TT

”Kan lika gärna sova i en tågkupé”

Trafikverkets vision är att man ska kunna stiga på ett tåg i Malmö 19.40 på kvällen och en timme senare lämnar det Hovedbanegården i Köpenhamn. Klockan 06 morgonen därpå är tåget framme i Köln och sen kör det vidare mot Bryssel. 

– Det är en längre resa. Men om man ändå ska sova på ett hotellrum när man kommer fram kan man lika gärna sova i en tågkupé en natt, säger Benny Engelbrecht. 

Även i andra delar av Europa vill man knyta ihop järnvägsnäten med nattåg. 

I en rapport som släpptes tidigare i år föreslår Frankrikes transportminister, Jean-Babtiste Djebbari, att Frankrike utökar antalet nattågslinjer i både Frankrike och ute i Europa.

Till och med år 2030 vill han se totalt tio sträckor i Europa, rapporterar Le Parisien. En av de föreslagna sträckorna ska nå hela vägen till Sverige. Enligt rapporten går tåglinjen från Malmö till Paris.

– Med alla ekologiska frågor, flygskam och en pandemi som förändrar vårt sätt att resa, har nattågen allt som krävs för att locka resenärer, säger Jean-Baptiste Djebbari till tidningen. 

Trafikverkets förhoppning är att nattågen från Malmö till Bryssel ska kunna rulla senast i augusti 2022. 

– När vi nu ser till att möjligheten kommer finnas att välja det hållbara så är vi säkra på att många kommer välja det alternativet, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till DN när den svenska regeringen tog beslut om att satsa på tågresor till kontinenten. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

När familjenämndens ordförande, Susan Melsen (M), missade att stänga av sin mick, kallade hon en annan ledamot ”idiot”.

Är tågsemester något för dig?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!