Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark öppnar för frivillig Astra Zeneca-vaccinering

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Astra Zenecas vaccin har stoppats i Danmark.
Foto: DAVIDE BONALDO / DAVIDE BONALDO/SIPA USA SIPA USA

Danmark har stoppat användandet av Astra Zenecas vaccin. 

Men nu öppnar hälsomyndigheter i landet för att ge vaccinet på frivillig basis, skriver Ekstrabladet

– Det är viktigt att vi utnyttjar de vaccin som är tillgängliga, säger Mette Abildgaard, som är politisk ordförande i Det konservative folkeparti. 

Danmark har plockat bort Astra Zenecas coronavaccin från landets vaccinprogram. 

Detta efter att den Europeiska läkemedelsmyndigheten slagit fast att det finns en möjlig koppling mellan vaccinet och biverkningar som blodproppar. Myndigheten har samtidigt kommit fram till att ”nyttan är större än riskerna” och att de misstänkta fallen endast rört yngre personer. 

Danmark har fått 200 000 doser av Astra Zenecas vaccin Vaxzevria som de efter beslutet att stoppa vaccinet inte kan använda. 

Men många politiker har uppmanat hälsominister Magnus Heunicke att undersöka möjligheterna att fortsätta vaccinera med Astra Zeneca, fast på frivillig basis. 

– Det är viktigt att vi utnyttjar de vaccin som är tillgängliga, om det finns danskar som önskar att få Astra Zenecas vaccin, säger Mette Abildgaard, som är politisk ordförande i Det konservative folkeparti. 

Nu öppnar danska myndigheter för att Astra Zenecas vaccin kan delas ut på frivillig basis.
Foto: LISA LEUTNER / AP TT NYHETSBYRÅN

”Det är möjligt”

Ny har danska Sunhedsstyrelsen lämnat svar på frågan om det går att genomföra 

– Vi värderar att det är möjligt att skapa ett erbjudande till medborgare om att vaccineras med Vaxzevria utanför det ordinarie vaccinationsprogrammet, skriver man i ett uttalande. 

Magnus Heunicke har varit skeptisk till frivillig Astra Zeneca-vaccinering, han vill i så fall att vaccinet utreds ytterligare. 

– Jag har inte lust att stå ansvarig för att en ung person plötsligt får en blodpropp, sa han i samband med att vaccinet stoppades. 

Sundhedsstyrelsen är inte överdrivet positiva i sitt uttalande om frivillig användning av vaccinet och förväntar sig inte att det kommer ha någon större betydelse för kontrollen på smittspridningen i landet. 

Enligt Alex Vanopslagh, som är partiledare för Liberal Alliance, kan stoppet av vaccinet kosta flera liv än vad det räddar. 

– Det är större risk att dö av corona än av vaccinet, säger han till TV2. 

17 miljoner doser i Europa

EMA har inte ändrat sig i synen på Astra Zenecas coronavaccin Vaxzevria, skriver Läkemedelsverket.

”Väldigt sällsynta, potentiellt allvarliga, händelser av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar har bekräftats som en ny mycket sällsynt biverkning av Vaxzevria och en varning har tidigare införts i produktinformationen.

Fem fall av kapillärläckagesyndrom har rapporterats in till EMA:s databas över misstänkta biverkningar Eudravigilance. EMA har begärt att företaget granskar all data från rapporter om misstänkta biverkningar, prekliniska och kliniska studier, liksom vetenskaplig litteratur, för fortsatt utredning av signalen.

Det finns inga rekommenderade förändringar i produktinformationen när det gäller användning av vaccinet; Vaxzevria förebygger covid-19 effektivt.

Sedan Vaxzevrias godkännande i EU den 29 januari 2021 och fram till den 9 april 2021, har cirka 17 miljoner doser administrerats i EU/EEA.” skriver svenska Läkemedelsverket om EMA:s bedömning av vaccinet.

TV: Fler nyheter om corona

Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!