Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökar vaccintakten – kör ”storskaligt test”

Tegnells svar för två veckor sedan om att Danmark vaccinerar snabbare än Sverige.
Lasse Spangenberg får en av de över 526 000 vaccindoser som hittills delats ut i Danmark.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/Scanpix
Vaccinationscentret i Øksnehallerne i Köpenhamn har varit öppet sedan i början av januari. Här ska 5000 personer vaccineras under fredagen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/Scanpix

Danmark ligger i topp i EU när det gäller att få ut covid-vaccinet till befolkningen. 

Snart ökas takten ytterligare – under fredagen genomförs ett storskaligt test där det ska vaccineras så många som möjligt på en dag. 

– På så sätt kan vi försäkra oss att vi är redo inför perioden då vi dagligen ska vaccinera fler än 100 000 danskar per dag, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen. 

Danmark tryckte från början ner gaspedalen i botten när vaccinet, som ska skydda mot covid-19, började levereras. Hittills har 526 766 vaccindoser delats ut, vilket motsvar 9,1 doser per hundra danskar. Motsvarande siffra för Sverige är 6,39 doser. 

Med de siffrorna är Danmark näst bäst i EU på att få ut vaccindoser, bara lilla Malta är bättre. Länder som Tyskland, Italien och Frankrike ligger på samma nivå som Sverige. 

Men nu förbereder sig landet för att öka takten ytterligare. Det berättar statsminister Mette Frederiksen i ett uttalande på Facebook

– På fredag genomför regionerna ett storskaligt test där det ska vaccineras så många som möjligt på en dag. På så sätt kan vi försäkra oss att vi är redo inför perioden då vi dagligen ska vaccinera fler än 100 000 danskar per dag, säger hon.

Fredagens projekt ses om ett landstäckande experiment. Det förväntas ge viktiga svar inför den kommande massvaccineringen. Det skriver den danska folkhälsomyndigheten till TV2

”Vi ska testa organisationen och kapaciteten på vaccinationscenter som finns i de olika regionerna. Även om det handlar om lägre tal än drömscenariot med flera hundra tusen vaccinationer om dagen kan det ge oss indikationer om hur systemet fungerar”. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen hoppas att fredagens storskaliga test ska visa att landet är redo för massvaccinering.
Foto: JENS DRESLING / POOL / EPA / TT

5000 ska vaccineras på samma plats

Testen kommer gå till på olika sätt i olika delar av landet. I Köpenhamn fokuseras de till testcentret som ligger i mässcentret Øksnehallerna. Där ska 5000 personer vaccineras under dagen. Hittills har man vaccinerat cirka 1000 personer om dagen i hela regionen. 

I regionen Midtjylland kommer man sprida ut vaccineringen på flera olika ställen för att se hur den modellen fungerar. Totalt ska 35 000 vaccineras i testet. 

Det stora problemet är inte att dela ut själva vaccindosen, det finns flera steg innan dess som kan vara ett hinder för massvaccinering. Det menar Thomas Birk Kristiansen som är ordförande för Patientdataföreningen. 

– Den första flaskhalsen är att kommunicera till folk så att de är på rätt plats vid rätt tillfälle, säger han till TV2. 

Om inte det fungerar kan han tänka sig att Danmark satsar på enklare mer storskaliga lösningar framöver. 

– Det kan liknas med en form av öppet hus, säger han. 

I stället för en kort förbokad tidsintervall för varje person ska man då meddela att personer födda ett visst år kan komma och vaccinera sig vid bestämda tillfällen. 

I Danmark börjar man känna sig redo för massvaccinering. Under fredagen görs ett storskaligt test.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/Scanpix
Vaccintationscentret i Ishøj står redo att börja användas.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/Scanpix

Sju doser ur varje ampull

Vad är det då som gör att Danmark kan hålla en så hög hastighet när det gäller vaccineringen

En del av svaret ligger i att danskarna redan kring jul upptäckte att det gick att få ut sju doser ur varje ampull, trots att informationen från Pfizer då sade att det bara fanns fem doser.

Det förutsätter dock att det inte blir något som helst spill.

– Vi undrade hur tusan det gick till, men när vi räknade på det kom vi fram till att det faktiskt finns till sju doser i varje ampull, har Christian Sundby, enhetschef för läkemedelsproduktion vid danska Region Hovedstaden, tidigare sagt till Sveriges Radio.

Danskarna lyckas i 20-25 procent av fallen få ut en sjunde dos, som numera är målsättningen. Därför har Danmark i fyra av fem sjukvårdsregioner kunnat vaccinera fler än planerat. 

Sverige å andra sidan har som målsättning att få ut sex doser vaccin ur varje ampull. Det står i kontrast till bland annat Nederländerna, Irland och USA – som samtliga gör som Danmark.

Även vid vaccinering gäller det att hålla avstånd till sina medmänniskor.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/Scanpix

Äldre hemma får inte vaccin

Men allt är inte bara frid och fröjd när det gäller vaccineringen i Danmark. Nu höjs kritik mot att äldre personer som inte kan ta sig från hemmet inte får sitt vaccin. 

Enligt myndigheterna krävs det att man tar sig till en vaccinationsklinik av något slag eftersom det inte går att transportera vaccinet. 

Dock fungerar detta i Sverige och Norge, skriver Jyllands-Posten

– Det är så dumt att vaccinet inte kan levereras till hem i Danmark. Vi kanske inte är lika begåvade som norrmännen och svenskarna, eller så vågar vi inte testa det, säger 85-årige Allan Christensen, som har en hustru som är sängliggande och därför inte kan vaccineras.

TV: Vet du det här om Mette Frederiksen?

Fyra saker som är bra att veta om Mette Frederiksen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!