Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark: Nu når vi flockimmunitet

WHO: Pandemin kan gå mot sitt slut
Tyra Grove Krause vid danska motsvarigheten till FHM säger att Danmark kommer uppnå flockimmunitet ”inom de närmsta veckorna”.
Foto: Tuala Hjarnoe/Pressbild
Den nya omikronvarianten står nu för hälften av fallen i Danmark. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danmark räknar med flockimmunitet ”inom de närmsta veckorna”, enligt Tyra Grove Krause, chefsepidemiolog vid danska smittskyddsmyndigheten SSI, skriver TV2

– Infektionstalen kommer att sjunka.

Direktrapport: Coronaviruset

I slutet av december var smittspridningen i Danmark högst i världen. 

Nu säger Tyra Grove Krause, chefsepidemiolog vid Statens Serum Institut (SSI), som är Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, att man kommer uppnå flockimmunitet inom de närmaste veckorna, skriver TV2.

En hög vaccinationstäckning i kombination med utbredda smittotal, samt att vaccinerade blir smittade uppges vara orsaken. 

– Det kommer att innebära att infektionstalen kommer att sjunka, eftersom det helt enkelt är svårare för virus att hitta mottagliga i vårt samhälle, säger Tyra Grove Krause i ett skriftligt svar till TV2. 

Ny omikronvariant dominerar 

Tyra Grove Krause poängterar dock att immunitet för coronavirus inte är livslångt – varken vad gäller vaccination eller infektion. 

– Det gör att viruset inte försvinner och kommer att kunna ge nya vågor när det finns tillräckligt med mottaglighet i befolkningen och förutsättningarna för smitta är bättre, till exempel på vintern, säger hon till TV2.

Enligt SSI kommer nya varianter uppstå och det kan bli aktuellt med en fjärde vaccinspruta, enligt Grove Krause. 

Den nya omikronvarianten BA.2 står för hälften av fallen i Danmark i nuläget. Enligt Grove Krause är det möjligt att den och den tidigare omikronvarianten är så pass olika varandra att man kan smittas två gånger på kort tid. 

– Mycket tyder på att BA.2 har en större spridningspotential än BA.1 och det kan innebära att vi får en högre och lite senare debuterande topp på epidemikurvan, konstaterar hon.

Professor: Stort mörkertal i Sverige

Enligt Folkhälsomyndigheten har 481 fall av den nya varianten bekräftats i Sverige, varav majoriteten har upptäckts i Skåne och Västsverige. 

Magnus Gisslén, professor och överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, har tidigare sagt i ”P1 Morgon” att han tror att antalet smittade är betydligt högre än vad FHM går ut med. 

Gisslén uppskattar att BA.2 utgör tio procent av omikronfallen i Sverige och tror inte att den nya varianten kan förvärra smittspridningen betydligt. 

– Omikron är så enormt smittsam ändå, om den här skulle vara något mer smittsam skulle det inte ha så stor betydelse, och det finns inga hållpunkter att den skulle ge allvarligare sjukdom. Men vi får se, säger han i P1. 


Immunitetsforskaren: ”Vänta med tredje dosen efter tillfrisknande”