Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark lyfter alla restriktioner

Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) fick frågan om varför Danmark lyfter restriktioner, medan Sverige håller ytterligare två veckor.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) höll presskonferens på onsdagen.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sverige har sedan pandemins intåg haft en annan coronastrategi än grannlandet Danmark.
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Sverige förlängde regeringen på onsdagen rådande pandemirestriktioner med ytterligare minst två veckor. 

I Danmark meddelade statsminister Mette Frederiksen (S) i stället att samhället öppnar upp och att covid-19 inte längre ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. 

– Vi står på kanten till en helt ny och mycket bättre situation, sa Mette Fredriksen under presskonferensen på onsdagskvällen. 

När coronasmittan gjorde sitt intåg i februari 2020 listade Danmark redan 27 februari den som en ”allmänt farlig sjukdom med stor smittorisk, hög infektionsrisk och ofta hög dödlighet”. Samma dag upptäcktes det första fallet av corona i landet och Danmark inledde en omfattande smittspårning. 

På andra sidan sundet ändrade Folkhälsomyndigheten 25 februari 2020 risken för generell smittspridning av covid-19 i Sverige från ”mycket låg” till ”låg”. Dagen efter fick Sverige sitt andra fall. 

Under hela pandemin har Danmark sedanlegat steget före och haft mer omfattande restriktioner än Sverige. 

Efter skenande smittotal införde Danmark 17 december återigen hårdare restriktioner där stort antal kulturinstitutioner stängdes ner och restauranger tvingades slå igen klockan 23. I Sverige infördes liknande restriktioner först 12 januari, med maxtak för publika arrangemang, återinförande av krogstängning klockan 23 och uppmaning till hemmajobb. 

När Danmark nu återigen öppnar samhället ligger de än en gång steget före sitt grannland. 

Samma dag som Sveriges regering meddelade att rådande restriktioner ligger kvar ytterligare två veckor, kom Danmarks Mette Frederiksen (S) med ett helt annat budskap.

– Vi har hållit 26 presskonferenser och haft mörka meddelanden men i dag har vi en otroligt god nyhet och det är att vi kan ta bort alla restriktioner. 

– Det markerar en ny tid för oss alla, sa Mette Frederiksen på presskonferensen.

Danmark öppnar upp 1 februari

Danmarks parlament folketinget har sedan tidigare lyft vissa av coronarestriktionerna för kulturlivet. Från och med 1 februari öppnar Danmark upp samhället och från den 5 februari klassas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom.

– Från 1 februari kommer Danmark att vara öppet igen. Helt öppet. Vi står på kanten till en helt ny och mycket bättre situation, sa Mette Frederiksen (S) på presskonferensen. 

En restriktion ligger dock kvar. Under hela februari måste alla personer som är ovaccinerade fortfarande testa och isolera sig, vid inresa till Danmark. 

Beslutet om återöppnandet av landet är taget efter råd från landets epidemikommission som menar att Danmarks skenande omikronsmittan inte har avspeglat sig i antalet sjukhusanläggningar. 

– Vi har på sista tiden haft de högsta smittotalen under hela pandemin och det kan tyckas märkligt att lyfta restriktionerna, men vi håller också ögonen på hur många danskar som är allvarligt sjuka med corona.

– Många har vaccinerat sig och varianten omikron som är dominerande ger ett mindre allvarligt sjukdomsförlopp, sa Mette Frederiksen (S) på presskonferensen. 

Smittspridningen är fortsatt hög i Danmark. I tisdags registrerades drygt 46 000 nya fall av covid-19 och antalet inlagda patienter var 918, vilket är den högsta siffran på ett år. Av dessa behövde 44 patienter intensivvård.

Och Mette Frederiksen (S) utesluter inte att det kan bli fråga om ytterligare en vaccindos för de danska medborgarna. 

– Det kan bli ett behov av ett fjärde stick och fler tester.