Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark kan öppnas upp – skarpa kritiken

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har öppnat för att lätta på corona-restriktionerna i landet efter påsk, men nu får planerna kritik.Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT
Danmark har i stort sett varit nerstängt under flera veckor.Foto: OLAFUR STEINAR GESTSSON / EPA / TT

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har sagt att landet kan vara redo att gradvis lätta upp de tuffa corona-restriktionerna efter påsk. 

Men nu får hennes uttalande hård kritik av flera experter. 

– Det skulle vara som att ge sig ut på ett hav fullt av isberg utan en radar, säger Torben Mogensen, överläkare i anestesi. 

Danmark har varit stängt under flera veckor för att förhindra coronavirusets spridning. Alla barn är hemma från skolorna. Barer och restauranger är stängda. Likaså köpcentrum, frisörsalonger och gym. På allmänna platser får man samlas högst 10 personer. Gränserna är stängda. 

Men under en presskonferens tidigare i veckan meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen att de strikta restriktionerna kan lättas upp efter påsk.

Vill öppna Danmark efter påsk

– Om vi danskar under de kommande två veckorna, och även över påsken, fortsätter att hålla avståndet till varandra, och om siffrorna förblir stabila och rimliga, så kommer regeringen att inleda en gradvis och kontrollerad öppning av samhället igen efter påsk, sa hon då. 

Debattartikelns författare föreslår att 5 000 representativt utvalda danskar ska testas för att kunna kartlägga smittspridningen i landet.Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN / EPA / TT

Förslag: ”Coronatesta 5 000 utvalda danskar”

Nu får regeringens plan hård kritik. I en debattartikel skriver flera experter både inom medicin och inom ekonomi att en gradvis öppning av landet efter påsk är ansvarslös med tanke på den begränsade vetskapen om coronasmittan som finns. 

– Om vi inte skapar oss en större bild av smittspridningen än vad vi har i dag så skulle det vara som att ge sig ut på ett hav fullt av isberg utan en radar, säger Torben Mogensen, ordförande i danska lungföreningen och överläkare i anestesi till Berlingske

Debattartikelns författare vill att man skaffar sig en bättre överblick av det stora mörkertalet som bär på smittan. De som inte blivit testade. 

– Vi måste känna till hur utbredd smittan är. Om man öppnar upp samhället för tidigt kommer vi se hur smittspridningen blommar upp igen, säger Torben Mogensen. 

Konkret förslår debattartikelns författare att 5000 representativt utvalda danskar ska testas, både de som har symptom och de som inte har det. På så sätt kan man kartlägga smittans spridning i Danmark. 

123 danskar med coronasmittan har avlidit.Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN / EPA / TT

Danska barn ”kan gå till skolorna igen”

Men alla experter är inte enade. Forskaren Jakob Kjellberg, professor i hälsoekonomi menar att den danska sjukvården nu står väl rustade

– Det är mycket som talar för att man kan öppna upp igen relativt snart, säger han. 

– Jag ser ingen anledning till att barnen inte ska kunna börja gå till skolorna igen efter påsken. Det är försvarbart med tanke på sjukvårdens kapacitet. 

Det är framför allt antalet respiratorer Jakob Kjellberg tänker på när han ger sitt besked. 

Sjukvårdsmyndigheterna i Danmark har fördelat 1060 respiratorer som kan användas till coronapatienter som har svårt att andas på egen hand.

Mette Fredriksen hyllar danskarna

Mette Frederiksen har inte kommenterat debattartikeln. Men i ett inlägg på Facebook hyllar hon sina landsmän. 

– Många av er har det tufft men kämpar på och arbetar i butiker, på byggarbetsplatser, på vårdhem och på många andra ställen. Andra arbetar hemifrån och ska samtidigt ta hand om barnen samtidigt. Jag är imponerad av hur fint ni klarar av det, både barn och vuxna, säger hon. 

TV: Danska åtgärden i mataffärerna mot coronaviruset

Så gör Danmark för att minska trängseln.