I helgen införs en fettskatt i Danmark. Den innebär att det mättade fettet blir 16 danska kronor dyrare per kilo.
I helgen införs en fettskatt i Danmark. Den innebär att det mättade fettet blir 16 danska kronor dyrare per kilo.

Danmark inför ny fettskatt till helgen

Publicerad
Uppdaterad
KöPENHAMN/MALMö. Nu blir det dyrare för danskar som fyller matkorgen med grädde, fläskfärs och smör - fettskatten har nått Danmark. I Sverige ökar hoppet hos dem som vill ha svensk fettskatt, men politikerna är skeptiska.
- En fettskatt på mellan 20 och 30 procent skulle få positiv effekt i Sverige, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet, till TT.
Mejeriet på Bornholm överger sina fetaste varor i sortimentet. Och Dragsbäk Margarinfabrik har tagit emot jätteordrar för att möta efterfrågan hos danskar som hamstrar smör innan fettskatten införs den 1 oktober, rapporterar danska medier.
Skattepåslaget blir 16 danska kronor kilot för mättat fett, beslutade den borgerliga regeringen. Den nya regeringen välkomnar fettskatten – och har ambitionen att dubblera den. Det röda blocket vill även höja godis- och chokladavgiften med 20 kronor per kilo.

Dyrt med grädde

En dansk tvåbarnsfamilj som fortsätter att frossa i feta livsmedel väntas få ökade matkostnader med i genomsnitt tusen danska kronor per år.
Fettdebatten i Sverige har varit hätsk i åratal – inte ens experterna är eniga om mättade fetter hjälper eller stjälper folkhälsan. Men precis som i Danmark är det ett faktum att en rekordstor del av befolkningen lider av övervikt och fetma.
– Samhället måste inta en tydligare ståndpunkt för att hjälpa folk att förstå att konsumtion av söta och feta livsmedel är mycket onyttigt. Vi har aldrig haft så många feta och överviktiga som i dag, säger Claude Marcus och föreslår att skatteintäkterna går till lägre skatt på frukt och grönt.

Nobben för fettskatt

Men svenska politiker är inte lika positiva till fettskatt som de danska kollegorna.
"Det är inte aktuellt i Sverige. Skatteinstrumentet är ett trubbigt medel. Jag tror på upplysning, skolans viktiga roll och personligt ansvar", skriver socialminister Göran Hägglund i en kommentar till TT.
Inte heller Lena Hallengren (S) i riksdagens socialutskott nappar på idén. Hon tror inte att en skatt skulle få önskad effekt.
– Vi har inga som helst planer på det. Priset avgör inte, det är ju inte billigt i dag, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag