Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark hyllar sin drottning Margrethe

Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES
Foto: HBGBILD / MEGA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

Klockan 12 klev drottning Margrethe ut på verandan till Marselisborg Slot i Århus för att ta emot folkets hyllningar.

Och samtidigt som drottningen firar sin 79-årsdag spekuleras det kring om kronprins Frederik är redo att ta över tronen.

Det är första gången på två år som drottningen firar födelsedagen i Århus, där hon traditionsenligt firar påsken. I fjor la prins Henriks bortgång bara några veckor innan drottningens födelsedag sordin på firandet, som ägde rum i Köpenhamn i sällskap av den närmsta familjen.

Under tisdagen hade dock en stor folksamling slutit upp för hylla drottningen. Prick klockan 12 slogs portarna till slottets veranda upp – och ut stegade drottning Margrethe. Med sig vid sin sida hade hon kronprins Frederik, kronprinsessan Mary och parets fyra barn och den kungliga gruppen möttes av sång, hurrarop, flaggviftande och musik.

Kronprins Frederik tillsammans med hustrun Mary.
Foto: ALBERT NIEBOER / PICTURE ALLIANCE / ROYAL PRESS E DPA

Spekulationer kring Frederik

Samtidigt spekulerar Danmark om vad som komma skall. Nyligen tog drottning Margrethe med sig kronprins Frederik under ett statsbesök till Argentina. 

– Det känns jättebra att han är med på resan. Det är verkligen trevligt. Han far omkring lite mer än vad jag gör och han startar dagen lite tidigare, berättade drottningen i samband med besöket enligt TV2.

Men enligt danska experter var stadsbesöket till Argentina drottningens sätt att testa kronprinsen, för att helt enkelt se om han är redo att ta över tronen. 

– Det gick bra, och nu är drottningen övertygad om att allt funkar och att kronprinsen kan sköta sånt där på egen hand, berättade Søren Jakobsen, författare och expert på det danska kungahuset, enligt Se og Hør.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!