Danmark hotas av rysk ambassadör

Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard menar att uttalandet är "oacceptabelt".
Foto: Pressbild

Ett debattinlägg från Rysslands ambassadör i Danmark, Michail Vanin i tidningen Jyllands-Posten väcker förvåning och undran i Danmark.

Vanin konstaterar att danskarna inte inser vilka konsekvenser det blir om landet ansluter sig till ett USA-styrt missilförsvar.

- Om det sker blir danska örlogsfartyg mål för ryska atommissiller, skriver ambassadören i artikeln.

Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard manar till besinning men konstaterar samtidigt att uttalandet "självfallet är oacceptabelt".

Danmarks relationer med Ryssland kan bli ännu mer ansträngda.

I sin debattartikeln i Jyllands-Posten i lördagens tidning varnar den ryske ambassadören att Danmark kommer att bli föremål för en eventuell rysk kärnvapenattack om Danmark går med Natos missilförsvar.

Danmark är redan med i allainsen Nato - men inte i missilförsvaret.

- Jag tror inte att danskarna till fullo förstår konsekvenserna av vad som händer om Danmark går med i det USA-ledda missilförsvaet. Om detta händer, blir danska krigsfartyg mål för ryska kärnvapenmissiler , skriver Mikhail Vanin och fortsätter:

- Danmark kommer att vara en del av hotet mot Ryssland. Landet blir mindre fredligt och förbindelserna med Ryssland kommer att ta skada. Naturligtvis är det ert beslut - jag vill bara påminna er om att ni kommer att förlora både pengar och trygghet. Samtidigt har Ryssland  missiler som garanterat  kan penetrera det framtida globala missilförsvarsystemet.

Varningen  väcker alltså undran och förvåning blad danska politiker.

Utrikesminister Martin Lidegaard vill  inte öka spänningen mellan länderna.

- Om han har uttalat sig i den här riktningen, är det naturligtvis oacceptabelt. Ryssland vet mycket väl att Natos missilförsvar är defensiv och inte riktat mot dem. Vi är oeniga med Ryssland om många viktiga saker, men det är viktigt att tonen mellan oss inte eskalerar, säger han i Jyllands-Posten

Förre utrikesministern Holger K Nielsen, tidigare utrikesminister och nu talesman i försvarsfrågor för Socialistiskt Folkeparti är själv är emot ett deltagande missilförsvaret.

Även han är förbryllad.

I Jyllands-Posten säger han att Rysslands ambassadör skickar en okonventionell vädjan till danskarna att inte gå med i Natos missilförsvar.

Det kan skada relationerna mellan Danmark och Ryssland starkt varnar han.

- Det är en galen uppfattning att Danmark skulle vara ett mål för ryska missiler. Hans åsikt är baserad på premissen att  om det skulle utbryta ett krig så skulle  Danmark som medlem i Nato fortfarande vara ett mål, sade Nielsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!