Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark har släppt ut 35 miljarder liter bajsvatten i havet senaste åren

Avloppsrör vid pumpstationen i hamnen i Skovshoved norr om Köpenhamn.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ilskan över att Danmark planerade att släppa ut 290 000 kubikmeter var stor på båda sidor om Öresund. Nu avslöjas att Köpenhamns kommun släppt ut 35 miljarder liter avloppsvatten de senaste åren.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Uppgifter om att Danmark planerar att släppa ut kloakvatten i Öresund har väckt ilska i både Sverige och Danmark.

Men nu avslöjas att danskarna låtit 35 miljarder liter avloppsvatten rinna ut i havet de senaste åren, rapporterar danska TV2

Att 290 000 kubikmeter kloakvatten skulle släppas ut i havet väckte stor uppståndelse på båda sidor om Öresund. Planerna har skjutits upp för närvarande, men nu rapporterar danska TV2 Lorry att Köpenhamns kommun släppt ut betydligt större mängder orenat avloppsvatten i sundet.

Mellan 2014 och 2018 har huvudstaden låtit 35 miljarder liter kloakvatten rinna ut i havet, enligt tv-kanalen. Det är 120 gånger mer än vad staden planerade att släppa ut nu.

Avslöjandet upprör flera politiker. 

– Det här är våldsamma siffror. Och det visar ju att det utsläpp vi har diskuterat de senaste dagarna bara är toppen på ett isberg, säger Martin Lidegaard från De radikale till TV2 Lorry.

På måndagseftermiddagen diskuterades saken i Köpenhamns teknik – och miljöutskott, och ansvarige politiker Ninna Hedeager Olsen ska nu få upplysningar om ärendet. 

”Biologiskt illa” 

Det var i slutet på förra veckan som nyheten om att två kommuner i Danmark, Gentofte och Köpenhamn, planerade att släppa ut ut 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund kom. 

Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid. 

Beslutet väckte dock starka reaktioner – både på svenskt och danskt håll. 

– Det här är så biologiskt illa. Det är en helt vansinnig tid på året. Allt händer nu, fiskarna leker, tumlarna har ungar, fåglarna häckar. Folk börjar bada och är i vattenmiljön, sa Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Danmarks miljöminister Lea Wermelin (S) uppmanade sedan kommunerna som står bakom utsläppet att stoppa det tills man har undersökt om det finns alternativ. 

Men nu framkommer alltså att det omdebatterade utsläppet bara är toppen på ett isberg. 

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!