Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark vill ge tredje dos till de äldre än 65

Helene Probst, vicedirektör för Sundhedsstyrelsen.
Foto: Sundhedsstyrelsen
Danmark återvaccinerar 65-plussare.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danmark planerar för coronavaccinering med en tredje dos för personer över 65 år. Det meddelade Sundhedsstyrelsen, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten på tisdagen i ett pressmeddelande. 

Även personer med ökade riskfaktorer i samband med en covidinfektion kommer att erbjudas en revaccinering. 

Vaccinering av personer över 85 år pågår redan i Danmark. Och nu går Sundhedsstyrelsen ut med att fas två, där personer över 65 år ska få en tredje dos coronavaccin, påbörjas inom kort.

– Vi vill gärna vara helt säkra på att vi får ett bra skydd och därför menar vi att tiden är inne för att erbjuda de allra äldsta ett extra stick, säger Sundhedsstyrelsen vicedirektör Helene Probst. 

I fas två av revaccineringen i Danmark ingår förutom 65-84-åringar även personal i hälso- och sjukvårdssektorn, social- och äldresektorn och personer som riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas av covid-19. 

Aktuellt tidigast 2022

Startpunkten för revaccineringen beror på vilken data som inkommer närmsta tiden vad gäller immunitet och biverkningar i den tilltänkta fas två-gruppen. Utöver det väntar Sundhedsstyrelsen på att EU ska godkänna revaccinering av gruppen.

Sundhedsstyrelsen menar att även större delen av Danmarks övriga befolkning ska få en tredje spruta coronavaccin, men att detta kan bli aktuellt tidigast 2022. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!