Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark ger grönt ljus för Putins gasledning

Foto: DMITRY LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERGEI CHIRIKOV / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Danska energistyrelsen har sagt ja.

Nu får Putins Ryssland dra Nord Stream 2 utanför Danmarks kust.

– Danmark är skyldig att tillåta byggandet av transitledningar med respekt för miljö och eventuellt peka på var sådana ledningar ska dras, säger 

Det är i ett pressmeddelande som danska Energistyrelsen meddelar att man till slut ger grönt ljus.

Ryssland har länge arbetat för att dra gasledningen Nord Stream 2, som ska från Ryssland till Europa. De senaste åren har sträckan genom Östersjön varit uppe för diskussion och gasledningar har vållat stor debatt.

Komplicerad fråga

Frågan har beskrivits varit komplicerad, då Tyskland och Ryssland gärna vill ha den – men bland andra USA, de baltiska länderna och Polen inte vill ha den.  

Ansvariga bakom projektet har fått se tre av sina ansökningar slås ner. Den senaste rutten som fick nej skulle ha gått nordväst och sydväst om Bornholm.

Men nu har alltså Danmark sagt ja. 

– Tillåtelsen meddelas i förhållande till kontinentalsockenlagen med utgångspunkt i Danmarks skyldigheter enligt FN:s havsrättskonvention, skriver Energistyrelsen i ett pressmeddelande.

– Här är Danmarks skyldighet att godkänna byggandet av transitledningar med respekt för resurser och miljö och eventuellt peka på var sådana ledningar ska dras. 

”Vi är glada” 

Gasledningen ska dras sydöst om Bornholm. Danmarks anser att det är rutten som har minst påverkan på miljön.

Området ligger utanför danskt farvatten – men på den danska kontinentalsockeln. Därför har Danmark inte kunnat avfärda begäran av säkerhetspolitiska skäl. 

Samira Kiefer Andersson, ansvarig för ansökningar rörande Nord Stream 2:

– Vi är glada för att ha fått tillåtelse från Danmark anlägga Nord Stream-ledningen på det danska kontinentalsockenområdet i Östersjön sydöst om Bornholm.

– Vi fortsätter nu det konstruktiva samarbetet med de danska myndigheterna med fokus på att färdigställa gasledningen.

Ladda ner Kvällspostens app.