Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark: Är redo att hjälpa Sverige

Danmark stänger ner stora delar av landet
Magnus Heunicke, Danmarks hälsominister.
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Precis som Norge och Finland står Danmark nu redo att hjälpa Sverige om det skulle behövas under covid-19-pandemin.

”Vi har från danskt håll kontaktat svenskarna för att erbjuda vår assistans”, skriver sjukvårdsmyndigheten i Danmark i ett mejl till BT.  

Sverige är överlägset värst drabbat av covid-19 jämfört med övriga nordiska länder. Totalt har Sverige konstaterat över 320 000 fall av viruset medan Danmark har nära 110 000, Norge över 41 000 och Finland runt 30 000. 

Det innebär en hårdbelastning på den svenska sjukvården – och grannländerna har nu ett efter ett gått och ut erbjudit hjälp till Sverige.

– Sverige har inte bett oss om bistånd. Men om svenska myndigheter skulle vända sig till oss för att be om hjälp skulle vi ha en positiv hållning till det, säger Maria Jahrmann Bjerke, statssekreterare i det norska hälso- och omsorgsdepartementet, till NRK.

Danmark ”står redo”

Efter Norges och Finlands erbjudande följer nu Danmark efter och räcker ut en hand till Sverige.

”Danmark står redo att hjälpa våra svenska grannar i denna allvarliga situation. Vi har från danskt håll kontaktat svenskarna för att erbjuda vår assistans”, skriver den danska sjukvårdsmyndigheten i ett mejl till BT.

Sverige har i nuläget inte bett något av grannländerna om hjälp i vården för att hantera pandemin.

TV: Marika hjälper ensamma på julafton

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!