Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniels skräck: Kunde inte gå efter ingreppet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Daniel låter sig inte begränsas av sitt nya liv.
Foto: Privat

Daniel Nyström, 46, har tagit sig igenom fler motgångar än de flesta.

Precis när han försökte ta sig tillbaka efter smärtorna från sin cancer upptäckte läkarna ett diskbråck som behövde opereras.

Men den rutinmässiga operationen gick helt fel – och när Daniel vaknade upp kunde han inte längre gå.

– Jag kände direkt att något var fel, säger han.

Daniel Nyström, från Höllviken, har ett liv i dag som ser annorlunda ut från de unga åren då han spelade handboll och senare fick jobb som kock.

Numera sitter han i rullstol, har nackkrage och får hjälp av en assistent med vardagliga sysslor. Men han har samtidigt den tuffaste tiden bakom sig.

Det började med att han för omkring tio år sedan drabbades av en ovanlig form av cancer, kallad PMP (Pseudomyxoma peritonei), och han tvingades till svåra operationer där buken öppnades upp i ett komplicerat ingrepp, vilket Trelleborgs Allehanda också skrivit om.

– Mina värden gick ner men det var fruktansvärda smärtor. Det var som brännskador i hela buken kan man säga, säger han.

Kronisk smärta

Precis när han skulle påbörja smärtrehabilitering gjorde läkarna en ny upptäckt. Daniel hade drabbats av diskbråck och tvingades till en operation, som var rutinmässig men som skulle komma att förändra allt.

– När jag vaknade kände jag att något var helt fel. Jag kunde inte röra mig och hade ofantliga smärtor. Det var helt fruktansvärt.

Det utvecklades till fibromyalgi, ett tillstånd som innebär långvarig kronisk smärta. Daniels liv förändrades och med det kom en identitetskris som satte sig psykiskt.

– Min vändning kom när jag låg i sängen på psyket och tänkte att här ska jag inte vara. Man kan inte vara längre ner på botten än jag var då.

Nu satsar Daniel på att föreläsa för att hjälpa andra.
Foto: Privat

Vill lyfta psykisk ohälsa

Så påbörjades Daniels tuffa väg tillbaka – och en viktig del av den är nu att hjälpa andra som går igenom motgångar och lider av psykisk ohälsa.

– Det jag vill förmedla till människor är att man även när det är som mörkast kan komma framåt. 

Den drivkraften har på senare tid lett till att Daniel börjat föreläsa om sin historia. Det började nästan som ett sommarprat, beskriver han, och syftar nu till att inspirera andra.

I dag mår han bättre psykiskt och han behöver inte längre gå på kontroller för sin cancer.

Nya vardagen i rullstol

– Det jobbigaste för mig är smärtorna. Jag har väldigt ont i nacken och smärtan sprider sig i hela kroppen, säger han.

Till sin hjälp har han rullstolen och en permobil. Benen bär honom inte längre på grund av de nervskador som uppstått i kroppen. Men det finns små glädjeämnen för det.

– Är det varmt ute fungerar min kropp bättre. Förra sommaren, när det var så varmt, kunde jag till och med ställa mig upp och kissa. Det var som att vinna OS-guld, säger han med ett skratt.

FLER NYHETER: Nu är det tre årstider i Sverige – samtidigt

Blandad kompott i meteorologens prognos: Sol, regn och minusgrader

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!