Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniels bil förbjuds – klassas som avfall

En bil eller avfall? Det är frågan som nu går upp i rätten.
Foto: Tullverket
Daniel stoppades när han försökte importera en Ford Failrane från 1957 från USA.
Foto: Tullverket
Bilen var tänkt att renoveras i verkstaden i Sverige.
Foto: Tullverket
Daniel Andersson.
Foto: Privat

Daniel Andersson såg veteranbilen som ett renoveringsprojekt med potential.

Länsstyrelsen såg den som miljöfarligt avfall.

Frågan om den importerade Forden från USA har nu blivit ett fall för domstol – men också en fråga som är större än det enskilda fordonet.

– Det är maktmissbruk och översitteri från myndigheterna, säger Daniel Andersson.

Konflikten handlar om en ljusblå Ford Fairlane från 1957. Bilentusiasten Daniel Andersson från Asarum i Blekinge skulle importera den och två andra bilar från USA för att ge den en helomvandling i verkstaden. 

Bilen har onekligen sett bättre dagar. Den saknade bland annat motor och bakdörr – men Daniel såg potentialen.

– Renoveringen var redan påbörjad i USA. Man hade lackat ramen, bytt bromsar, klätt om sofforna och den hade inga rosthål någonstans, säger han.

”Det handlar om kulturarv”

Men när lasten kom fram till hamnen i Göteborg såg länsstyrelsen i Västra Götaland något annat än en oslipad diamant. I ett beslut beskriver de fordonet som ”miljöfarligt avfall” och har förbjudit Daniel från att importera det.

När tullen bedömde de tre bilarna skrev de samtidigt upp värdet med 30 000 kronor.

– Det styrker att det är en bil. Det kan inte bli avfall såvida du inte skrotar bilen.

Daniel Andersson har nu lyft frågan till mark- och miljödomstolen. Han säger att han vill gå till botten med frågan inte bara för sin egen skull. 

– Der är maktmissbruk och översitteri från myndigheterna. De försöker trycka ner den lilla, men de har gett sig på fel person. Vi svenskar knyter gärna näven i fickan men det gör inte jag, säger han.

– Det handlar om kulturarv. Som att spara en fin tavla som ska bevaras. Så är det med bilar också, det ska bevaras till nästa generation. Det är så mycket mer än bara bilar.

Lyfts på politisk nivå

Reaktionerna har varit kraftiga från flera håll. Frågan har även lyfts på politisk nivå, där riksdagsledamot Lars Beckman (M) ställt en interpellation till finansminister Magdalena Andersson (S):

”Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkerställa det svenska kulturarvet med amerikanska bilar som används till bland annat cruising runt om i Sverige?”

Förutom Daniel Anderssons Ford har även tre andra veteranbilar stoppats med liknande motivering vid hamnen i Göteborg, enligt TV4.

Ann Dahlberg, länsjurist i Västra Götaland, säger till TV4 att de står fast vid sitt beslut. 

– Vi tycker just att skicket på de här fordonen har visat att det inte är en veteranbil. Deras intresse ligger i att få in de här bilarna, men om vi definierar det som avfall är det ändå avfallsbestämmelserna som gäller, säger hon.

FLER NYHETER: Blixten slog ner i bilen – bara skrot kvar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!