Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dana, 58, sålde bilen för att förverkliga sin dröm

Dana Simovic, 58, delar sin tid mellan Malmö, Stockholm och Uganda.Foto: MARIA RYDHAGEN
Första steget för att förändra sitt liv är att må bättre, menar Dana Simovic. "Det är inte så lätt – jag var själv väldigt stressad i många år, och hade migrän. Men så länge man mår dåligt är det svårt att komma vidare", säger hon.Foto: Privat
Vid det här laget har 10 000 elever i Uganda tagit del av DANA-programmet.Foto: Privat

Dana Simovic skilde sig, sålde allt och reste till Uganda.

Nu vill hon inspirera andra till förändring.

– Att göra något för någon annan får mig att känna mig så levande, säger hon.

Omgivningen tyckte kanske ibland att hon var lite galen och såg förändringarna som ganska plötsliga.

Men i själva verket tog det sin tid. När Dana Simovic tänker tillbaka på hur hon hamnade i Uganda som miljöentreprenör, då börjar hon berättelsen nio år tillbaka i tiden, år 2009.

– Processen började med att jag lämnade ett 31 år långt förhållande. Att jag vågade ta det steget. Det hade jag tänkt på i många år, men sedan tog jag mod till mig, säger hon.

Åkte tillbaka – redan efter två veckor

Fast egentligen startade nog förändringen ännu tidigare – 1997, när Dana Simovic gick en utbildning i qigong och fick kunskaper om kinesisk läkekonst och friskvård.

– Efter det kom jag mer i balans. Och då ser man andra människors obalans tydligare, och accepterar inte saker lika lätt. Jag hade nog inte gjort mitt äventyr om jag inte hade gått den kursen, säger hon.

Att få ett andra hemland var aldrig någon plan. Det bara blev så. Dana Simovic jobbade med att sälja hälsoprodukter, och i samband med det åkte hon tillsammans med några andra i branschen till Uganda.

Och där hände något.

Två veckor efter återkomsten till Sverige reste hon tillbaka på egen hand.

– Jag minns första gången jag kom hem. Jag satte ner väskorna i hallen och tänkte: Vad mycket saker jag har. Jag behöver inte allt detta. Det enda jag ville vara att åka tillbaka. Alla undrade om jag blivit galen.

Foto: MARIA RYDHAGEN

Resorna till Uganda blev fler. Och vid ett av besöken satt hon i en buss, och kvinnan framför henne slängde ut en tom plastflaska genom fönstret. 

En liten händelse – som fick stor påverkan på Dana Simovics liv.

– Först tänkte jag: "Men så kan du inte göra!". Sedan frågade jag mig själv: Varför bryr jag mig egentligen? Efter det började jag fundera över att sätta upp ett miljöprogram för skolorna, säger Dana Simovic.

Nu har DANA-programmet ("Developing a new Africa") nått 10 000 skolelever, främst kring huvudstaden Kampala. 

"Har hittat meningen med livet"

Programmet utbildar i både miljökunskap och hygien, både i teori och praktik, något som sticker ut i Ugandas skola där undervisningen är mer teoretisk.

– Först var det inte helt enkelt. Det tar tid att komma in i en annan kultur. Så det tog några år att få programmet på plats, säger Dana Simovic och fortsätter:

– Efter 22 resor dit känner jag mig hemma och har byggt upp ett nätverk och vet hur jag ska jobba. För man måste ta sedan dit man kommer.

Den 23 februari presenterade hon programmet för Ugdandas skolmyndighet – med förhoppningen att det tas in i läroplanen.

DANA-programmet har på lokal bas fått pris, och Dana Simovic har mött uppskattning i lokalsamhället.

– De skolor som har programmet i dag tycker om att jobba med det, och man ser att det behövs. Styrkan är att nå barnen, som sedan tar hem det till sina föräldrar.

 

Jag sålde bilen och mina smycken och jag hade två jobb för att få ihop pengar

 

Att hon kommer utifrån har aldrig legat henne i fatet – "jag har alltid känt mig välkommen". Samtidigt har Dana Simovic fått mycket tillbaka av sitt engagemang.

– Det är det här med "meningen med livet". Jag begrep aldrig det, men i dag begriper jag. Att göra något för någon annan får mig att känna mig så levande. Nu vet jag varför jag är född.

Däremot har det inte varit någon räkmacka.

– Jag har fått offra mycket. När jag startade hade jag ingen projektplan, inga pengar och inget nätverk. Jag fick göra en massa galna grejer. Jag sålde bilen och mina smycken och jag hade två jobb för att få ihop pengar, säger Dana Simovic.

Nya drömmarna är att intressera även svenska skolor för DANA-programmet – och att börja föreläsa, för att inspirera andra. På kvinnodagen den 8 mars ska hon prata på Power of Women-seminariet i Malmö.

– Jag hade aldrig stått där om inte kvinnan hade kastat ut den där plastflaskan genom fönstret.

Danas 3 råd om förändring

Hitta mod. Det är inte så lätt – jag var själv väldigt stressad i många år, och hade migrän. Men så länge man mår dåligt är det svårt att komma vidare.

 

Lyssna på dig själv. Du måste ställa frågor till dig själv, och sedan svara på dem. Vi springer ofta runt och pratar med alla andra när vi i själva verket redan har svaren.

 

Agera. När du vet vad du vill måste du agera. Att veta vad du behöver och inte försöka få det är värre än att inte veta.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!