Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dan Park misstänks för nya fall av hets

Dan Park, 47, misstänks för nya fall av hets mot folkgrupp. Han anhölls i går kväll av åklagare och togs till Malmöpolisens arrest.
Foto: Peo Möller
Dan Park, 47, misstänks för nya fall av hets mot folkgrupp. Han anhölls i går kväll av åklagare och togs till Malmöpolisens arrest.
Foto: Conny C-A Malmqvist

MALMÖ. Dan Park, 47, misstänks för nya fall av hets mot folkgrupp.

Han anhölls i går kväll av åklagare och togs till Malmöpolisens arrest.

Dan Park kallar sig för gatukonstnär och dömdes i oktober 2014 till fem månaders fängelse för samma brott.

Dan Park har dömts vid upprepande tillfällen för hets mot folkgrupp och riskerar på nytt åtal Han misstänks för att vid tre tillfällen under 2015 ha gjorts skyldig till samma brott.

Det ska enligt kammaråklagare Charlotte Ottosen ha inträffat under förra året. Första gången den 21 maj,  andra gången 23 juni och tredje gången den 5 september.

– Det handlar om att på sociala medier ha uttryckt sig på ett sätt som är nedlåtande mot personer på grund av etnicitet, säger Lars Förstell, pressinformatör vid Malmöpolisen.

När Dan Park dömdes senast, i hovrätten i Malmö, hade han ställt ut bilder med kränkande motiv som riktades mot enskilda personer.

En tavla föreställde mörkhyade män med titeln "Hang on afrophobians".

Dan Park har försvarade sig i tingsrätten med att han genom utställningen ville skapa debatt. Det argumentet övertygade inte tingsrätten eftersom Park tidigare dömts för hets mot folkgrupp för tre av de 31 tavlor han ställde ut på galleriet. Han borde alltså ha insett att han begick ett nytt brott, resonerade tingsrätten.

Farsartad rättegång

Dan Park har nekat till hets mot folkgrupp med motiveringen att hans verk omfattas av yttrandefriheten och konstnärlig frihet. Men rättegången i tingsrätten var bitvis farsartad. Trots upprepade frågor hade Dan Park uppenbara svårigheter att lämna någon slags förklaring som skulle kunna antyda att det var frågan om konstverk.

Park dömdes även för förtal av två personer som han avbildat.

Han dömdes redan 2012 för hets mot folkgrupp i hovrätten efter att ha överklagat en fällande dom i Lunds tingsrätt.

Trots den domen har Dan Park fortsatt med sina hårt kritiserade motiv. Samma år dömdes han på nytt för hets mot folkgrupp.

Åklagare har tidigare fått Dan Park häktad eftersom tingsrätten ansett att det funnits en risk att Park ska fortsätta begå nya brott. Det skedde i juli 2014.

Kvällsposten har sökt Dan Parks försvarare men inte lyckats ny honom.