Dan Park, 47, misstänks för nya fall av hets mot folkgrupp. Han anhölls i går kväll av åklagare och togs till Malmöpolisens arrest. Foto: Peo MöllerDan Park, 47, misstänks för nya fall av hets mot folkgrupp. Han anhölls i går kväll av åklagare och togs till Malmöpolisens arrest. Foto: Peo Möller
Dan Park, 47, misstänks för nya fall av hets mot folkgrupp. Han anhölls i går kväll av åklagare och togs till Malmöpolisens arrest. Foto: Peo Möller
Dan Park, 47, misstänks för nya fall av hets mot folkgrupp. Han anhölls i går kväll av åklagare och togs till Malmöpolisens arrest. Foto: Conny C-A MalmqvistDan Park, 47, misstänks för nya fall av hets mot folkgrupp. Han anhölls i går kväll av åklagare och togs till Malmöpolisens arrest. Foto: Conny C-A Malmqvist
Dan Park, 47, misstänks för nya fall av hets mot folkgrupp. Han anhölls i går kväll av åklagare och togs till Malmöpolisens arrest. Foto: Conny C-A Malmqvist

Dan Park misstänks för nya fall av hets

Publicerad

MALMÖ. Dan Park, 47, misstänks för nya fall av hets mot folkgrupp.

Han anhölls i går kväll av åklagare och togs till Malmöpolisens arrest.

Dan Park kallar sig för gatukonstnär och dömdes i oktober 2014 till fem månaders fängelse för samma brott.

Dan Park har dömts vid upprepande tillfällen för hets mot folkgrupp och riskerar på nytt åtal Han misstänks för att vid tre tillfällen under 2015 ha gjorts skyldig till samma brott.

Det ska enligt kammaråklagare Charlotte Ottosen ha inträffat under förra året. Första gången den 21 maj, andra gången 23 juni och tredje gången den 5 september.

– Det handlar om att på sociala medier ha uttryckt sig på ett sätt som är nedlåtande mot personer på grund av etnicitet, säger Lars Förstell, pressinformatör vid Malmöpolisen.

När Dan Park dömdes senast, i hovrätten i Malmö, hade han ställt ut bilder med kränkande motiv som riktades mot enskilda personer.

En tavla föreställde mörkhyade män med titeln "Hang on afrophobians".

Dan Park har försvarade sig i tingsrätten med att han genom utställningen ville skapa debatt. Det argumentet övertygade inte tingsrätten eftersom Park tidigare dömts för hets mot folkgrupp för tre av de 31 tavlor han ställde ut på galleriet. Han borde alltså ha insett att han begick ett nytt brott, resonerade tingsrätten.

Farsartad rättegång

Dan Park har nekat till hets mot folkgrupp med motiveringen att hans verk omfattas av yttrandefriheten och konstnärlig frihet. Men rättegången i tingsrätten var bitvis farsartad. Trots upprepade frågor hade Dan Park uppenbara svårigheter att lämna någon slags förklaring som skulle kunna antyda att det var frågan om konstverk.

Park dömdes även för förtal av två personer som han avbildat.

Han dömdes redan 2012 för hets mot folkgrupp i hovrätten efter att ha överklagat en fällande dom i Lunds tingsrätt.

Trots den domen har Dan Park fortsatt med sina hårt kritiserade motiv. Samma år dömdes han på nytt för hets mot folkgrupp.

Åklagare har tidigare fått Dan Park häktad eftersom tingsrätten ansett att det funnits en risk att Park ska fortsätta begå nya brott. Det skedde i juli 2014.

Kvällsposten har sökt Dan Parks försvarare men inte lyckats ny honom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag