Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dan Park åtalas för hets mot folkgrupp

Dan Park hann bara visa upp sin skylt i några sekunder innan rasande demonstranter slog omkull honom och tog den. Foto: Polisen

MALMÖ. Gatukonstnären och provokatören Dan Park, 45, har åtalats igen för sina aktioner.

Åtalet gäller bland annat en skylt som hånar romer och en affisch med tre svarta män med snaror om halsen – en av dem är Yusupha Sallah som skulle kastas ner från en viadukt på Kroksbäck i Malmö.

Park nekar till brott.

Åklagaren har lämnat in tre olika åtal mot Dan Park för hets mot folkgrupp – men alla ska hanteras tillsammans.

Det ena rör en skylt som konstnären visade upp i samband med en demonstration mot Skånepolisens så kallade rom-register. Samtidigt som andra protesterade mot behandlingen av romer höll Park upp skylten "ZIGENARBROTT ÄR NÅGOT GOTT".

Han blev raskt nerslagen av ursinniga demonstranter och blödde från ansiktet när polisen omhändertog honom och hans skylt.

"Bilden är avskyvärd"

Nästa åtal handlar om att Dan Park gjort en affisch med tre svarta män som har snaror om halsen och texten "Hang-On Afrofobians". Alla tre är namngivna och verkliga foton av männen är inmonterade.

Yusupha Sallah – som var nära att kastas ner från en viadukt på Kroksbäck när han och hans lille son attackerades av rasister – är arg och ledsen över att finnas på bild med en snara om halsen.

– Bilden är avskyvärd, säger han till Kvällsposten.

– Jag vill säga till konstnären att han ska sluta med detta. Jag vill inte ha mer problem, jag vill bara få leva i fred med min familj.

Eftersom tre namngivna personer är utpekade på affischen åtalas Park i det fallet även för förtal.

Nekar till brott

Det tredje åtalet rör en bild som konstnären lagt upp på nätet. Den har tagits vid en så kallad "kippa-vandring" mot antisemitism på Möllevångstorget i Malmö hösten 2012. På bilden har Park skrivit till texten "Negerslav" på ryggen på en svart mans jacka.

Dan Park själv förnekar alltså brott – men han medger att det är han som har skapat de omstridda bilderna. För egen del tycker han att de är fullständigt harmlösa.

– Blir man kränkt av detta får man söka vård. Det finns alltid någon som kommer att känna sig kränkt vad man än gör, säger han i förundersökningen.

Skylten om "zigenarbrott" tycker han till och med är ett positivt budskap.

I januari 2012 dömde Lunds tingsrätt Dan Park för hets mot folkgrupp och förtal. Han fick villkorlig dom och dagsböter för affischer han hade satte upp efter den så kallade slavauktionen på Hallands nation. Två personer fick skadestånd på sammanlagt 20 000 kronor.

En av de båda var Jallow Momodou på Afrosvenskarnas riksförbund – som förekommer som en av de tre personerna med snara runt halsen i ett av de nu aktuella åtalen.