Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Damberg: Stockholm bör göra som Malmö

Malmös framgångsrika kamp mot skjutningarna: ”Måste spridas till resten av Sverige”
Mikael Damberg känner ansvar för att sprida lärdomarna från Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Det dödliga våldet i flera svenska städer placerar gängvåldet högt på agendan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som det kriminella våldet rasar i Stockholm har Malmö under flera år lyckats få ner antalet skjutningar markant.

Inrikesminister Mikael Damberg besökte Malmö för att titta på det projekt med samarbete mellan myndigheter och avhopparverksamhet som, enligt honom, varit nyckeln till framgång i Malmö.

– Det måste också fungera i Stockholm, säger Mikael Damberg.

Skjutningarna i Malmö har minskat rejält de senaste åren. Och flera av de tongivande kriminella personerna i Malmös undre värld sitter bakom lås och bom. 

Samtidigt som rättegången mot ett 15-tal av Malmös tyngsta kriminella, som avslöjats genom det knäckta krypteringstjänsten Encrochat, gick in på sin femte dag i säkerhetssalen på Rättscentrum besökte Mikael Damberg polisstationen på Rosengård i Malmö, bara ett par kilometer bort. 

Syftet: att uppdatera sig om Sluta skjut, Malmöpolisens systematiska arbete för att få ner grova våldsbrott i de tunga kriminella miljöerna. 

– Malmö har verkligen lyckats de senaste åren. Man har minskat skjutningar med ungefär 70 procent och arbetet fortsätter, säger Mikael Damberg. 

Vill sprida till övriga landet

Inrikesministern ser gärna att modellen, som hämtats in från USA, sprids till fler svenska städer. 

– Det är väldigt intressant för oss i regeringen och allt mer intressant för fler städer i Sverige så nu försöker vi sprida den här modellen till fler städer.

Mikael Damberg pekar ut ett antal nyckelfaktorer som lett till framgångarna i Malmö.

– Ett nära samarbete mellan polisen, Kriminalvården och kommunen så man sätter väldigt hårt tryck på de våldsamma kriminella grupperingarna. Samtidigt som man erbjuder en väg ut. Avhopparverksamheten i Malmö har mångdubblats.

Samtidigt har Malmöpolisen under lång tid jobbat målinriktat mot de marknader som göder de kriminella, bland annat pengatvätt och vapenhandel.

– Det var Malmö som var inspiratören till att vi skärpte straffen för de grova vapenbrotten. Det ser vi, det är ofta grova vapenbrott som de nätverkskriminella åker dit på. Så där har Malmö drivit på den utvecklingen, säger Mikael Damberg.

– Malmö har verkligen lyckats de senaste åren, sa Mikael Damberg under sitt besök i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Regeringens budskap är tydligt: använd de metoder och tillvägagångssätt som ger resultat.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
I Malmö har projektet Sluta skjut rullat i flera år, med stor framgång. Under onsdagen var inrikesminister Mikael Damberg i Malmö för att uppdatera sig kring projektet.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Över 100 skjutningar i Stockholm i år

I andra större svenska städer ser det mörkare ut än i Malmö. I Göteborg och Stockholm har de många skjutningarna i kriminella miljöer petat upp gängvåldet i toppen på den inrikespolitiska dagordningen.

Bara i Stockholms län har över 100 bekräftade skottlossningar inträffat i år fram till 7 oktober – 20 personer har skjutits till döds, över 30 personer har skadats, enligt SVT.

– Vi har fortfarande ganska allvarliga problem i Stockholm. Det är en större stad, mer komplex. Men också väldigt mycket våld. Och här vet jag att polisen i Stockholm gör en kraftsamling just nu. 

Mikael Damberg håller med om att han och andra ledande politiker har ett ansvar att sprida framgångskonceptet från Malmö ut i landet.

– Det måste spridas snabb till resten av Sverige. Men det bygger på att kommunerna och polisen faktiskt vill samarbeta kring de här frågorna. 

– Det är ett ansvar som jag har. Vi har finansierat avhopparverksamhet men även finansierat att sluta skjut kan spridas till fler kommuner. Men det bygger på att kommunerna vill. Och där görs det mycket.

Tydligt budskap

Stockholm har flera röda konflikter och inrikesminister Mikael Damberg betecknar läget som ”tufft”. I Stockholm finns dock enligt Damberg en tveksamhet inför Sluta skjut, konceptet som lett till framgångar i Malmö.

– De har varit mer tveksamma att införa hela den här modellen. De har andra typer av avhopparverksamhet som de jobbar med. Men man har sagt att i delar av Stockholm skulle Sluta skjut kunna fungera.

Från regeringens sida är dock budskapet tydligt: använd de metoder och tillvägagångssätt som ger resultat.

– Slutsatsen från de ställen där man lyckats få ner skjutningarna och minskat antal utsatta områden är att nyckeln till framgång är när polis, kommun och andra myndigheter jobbar nära tillsammans – då ger det resultat. Och det måste också fungera i Stockholm.

Bekräftade skjutningar i Malmö:

Projektet Sluta skjut inleddes i Malmö för tre år sedan, i oktober 2018.


2017: 65

2018: 47

2019: 34

2020: 20

2021 (till och med 20 oktober): 16


Källa: Polisområde Malmö

Löfving om allvarliga läget i Stockholm: ”Rent avrättningssyfte”

Regionpolischefen om gängvåldet i Stockholm.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!