Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Damberg kallas till utskottet om fri IS-man i Ängelholm

Se Federico Morenos möte med Adnan.
Inrikesminister Mikael Damberg (S):Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
23-årige syriern Adnan var IS-sympatisör när han attackerade en krog i Ängelholm. Trots utvisningsbeslut kunde Kvällsposten intervjua honom utanför samma krog.Foto: JENS CHRISTIAN
Mikael Damberg kallas till justitieutskottet efter Kvällspostens reportage om 23-årige syriern Adnan som begick ett terrorliknande dåd mot en krog i Ängelholm, dömdes till utvisning men nu lever ute i frihet.

Efter ett Kvällsposten-reportage om en IS-sympatisör som går fri trots att han dömts till utvisning för ett dåd i Ängelholm, kallar M inrikesminister Mikael Damberg till justitieutskottet.

M vill att utvisningsdömda som utgör en säkerhetsrisk ska hållas i förvar eller tvingas bära fotboja.

– Exemplet får mig att reagera, nu måste lagen skärpas till, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

I helgen publicerade Kvällsposten ett reportage om 23-årige syriske flyktingen Adnan, som dömts till utvisning för ett terrorliknande dåd men ändå går fri i Ängelholm.

Artikeln har fått Moderaterna att reagera.

Invånarna här får inte utsättas för fara

– Sverige ska förstås följa internationella konventioner och inte utvisa människor till länder där de utsätts för fara. Men invånarna här får inte utsättas för fara, säger Johan Forssell (M).

Ska tvingas bära fotboja

Han vill skärpa lagen så att utvisningsdömda som bedöms vara säkerhetsrisker antingen hålls i förvar längre tid - eller tvingas bära fotboja.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetsrisker ska inte röra sig ute i samhället

– Personer som utgör säkerhetsrisker ska inte röra sig ute i samhället. Om de inte är inställda på att själva lämna landet måste de vara inställda på att vara frihetsberövade under en längre tid, säger Johan Forssell.

Adnan, som för närvarande inte kan utvisas till Syrien men lever i ett slags ingenmansland då han är kvar i Sverige men inte får arbeta här, har anmälningsplikt.

– Med det kan man bara veta att en person inte lämnat landet - inte om var han befinner sig.

Se hur polisen kör robot mot IS-mannen i Ängelholm.

Antalet fall där Säpo ansöker om utvisning enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) ökar, enligt en kartläggning av SR Ekot.

Men det innebär inte att personerna kan utvisas.

I Adnans mobiltelefon hittades 3000 IS-bilder.Foto: Polisen

– Ni och andra visar varför det inte fungerar, säger Johan Forsell.

Kallar Damberg till utskottet

Enligt Johan Forssell har han efter att ha läst Kvällspostens reportage bestämt sig för att kalla inrikesminister Mikael Damberg till utskottet.

– Vi får helt enkelt kalla Damberg till utskottet och redogöra hur man ser på detta.

– Det som händer i Syrien måste få oss att ta höjd på vad som kan ske framöver. Om det vill sig illa kan personer som varit i Syrien och stridit för IS öka sig till Sverige och här bedömas som säkerhetsrisker.

Mikael Damberg har valt att inte kommentera uppgifterna.

Ladda ner Kvällspostens app.Foto: Skärmdump