Foto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE

Dålig säkerhet – akuten kan få betala en miljon

Publicerad

Säkerheten på Helsingborgs lasarett är så dålig att det lett till dödsfall och flera tillbud. 

Efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, upprepade gånger riktat kritik mot situationen på akutmottagningen hotas nu lasarettet av vite på en miljon kronor.

– Vi har beslutat om krav på att åtgärda brister som vi fortfarande ser, säger Eva Hansson, enhetschef på Ivo till Helsingborgs dagblad.

Personalbrist, dålig läkemedelshantering och brister i den interna medicinska kommunikationen. Omfattande brister på Helsingborgs lasaretts akutmottagning gör att patienter som på grund av brist på vårdplatser  tvingas ligga kvar på akuten i väntan på plats utsätts för risker. 

I samband med ett dödsfall och flera personskador har den rådande situationen pekats ut som bakomliggande orsak.

Dödsfallet inträffade i våras och har av sjukhuset anmälts som Lex Maria.

Skarp formulering

IVO har flera gånger tidigare gjort tillsyn och kritiserat Helsingborgs lasarett för bristerna. Nu har man återigen genomfört en tillsyn. Och denna gång är man skarp i sin formulering.

– Vi har följt upp de delar av vår tillsyn som vi gjorde under våren och sommaren. Vi har beslutat om krav på att åtgärda brister som vi fortfarande ser, säger Eva Hansson, enhetschef på Ivo till Helsingborgs dagblad.

Kvällsposten har flera gånger uppmärksammat kritik mot situationen på Helsingborgs akutmottagning.

Enligt HD hotas nu akutmottagningen av vite på en miljon kronor om de kvarvarande bristerna inte åtgärdas.

Väntad kritik

Enligt HD gjordes en inspektion den 10 juli då situationen var mycket ansträngd och flera patienter vårdades i sängar ute i sjukhuskorridorerna. 

– Den dagen hade vi jättemånga patienter inneliggande och det var innan våra extraåtgärder hade börjat fungera fullt ut. Så Ivo fick verkligen se akuten när situationen var som värst, säger Harald Roos, divisionschef på Helsingborgs lasarett till HD.

Han menar att kritiken från IVO var väntad.

– Deras kritik, som de framför med all rätt, handlar om punkter som inte alls är okända för oss, säger Harald Roos till HD.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag