Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

83-årige Dalai Lama: ”Sverige är fredligt”

Dalai lama höll pressträff i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dalai lama under sitt anförande "The Art of Happiness and Peace" på Malmö Live på onsdagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dalai lama och Ann Svensén, generalsekreterare IM.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den nuvarande Dalai Lama är den fjortonde i ordningen och utsågs redan som tvååring. Foto: AP / TT / NTB Scanpix

I dag är Tibets andlige ledare Dalai lama i Sverige för första gången sedan 2011, för ett besök i Malmö. 

Den 83-årige Dalai lama kommer att delta i biståndsorganisationen Individuell människohjälps 80-årsjubileum.

Tibets andlige ledare Dalai lama är i Sverige för första gången sedan 2011. På en pressträff inför sitt anförande i Malmö fick han frågor om sin syn på polariseringen i Sverige efter det svenska valet.

– För kunna ge några råd måste jag först studera svensk politik noga, men jag kom i går och har sovit i tolv timmar. Men generellt har vi intrycket att Sverige är fredligt, säger den 83-årige Dalai lama.

Han är i Sverige för att delta i biståndsorganisationen Individuell människohjälps 80-årsjubileum. I Malmö kommer den 83-årige Nobelpristagaren bland annat att prata om "The art of happiness and peace".

Dalai lama kommer till Sverige för att delta i biståndsorganisationen Individuell människohjälps 80-årsjubileum. IM:s grundare Britta Holmström hade en nära relation till Dalai lama och ett 80-årsfirande i sällskap av honom är det bästa organisationen kan göra i grundarens namn, tycker IM:s generalsekreterare Ann Svensén.

– Det är en fin present.

Hon och övriga styrelsen var på besök i Dharamsala 2017 och det var då de väckte frågan.

– Det är svårt att inte gilla honom som person. Han är en fantastiskt varm och härlig människa och det har varit en ynnest att träffa honom, säger Ann Svensén.

Stor förebild

När han talar på Malmö Live på onsdag är Jamyang Choedon och många andra exiltibetaner på plats.

– Han är allt. Det är vad jag känner.

Hon beskriver Dalai lama som sin största förebild, men oroar sig för hur han ska orka och för vad som ska hända den dag han dör.

– Vi ber och hoppas att han lever länge. Det är viktigt att han förbereder innan han går bort.

Konflikt med Kina

Dalai lama är inte ett namn, utan en titel för den som är religiöst överhuvud för den tibetanska buddhismen. Nuvarande Dalai lama är den fjortonde i ordningen och utsågs redan som tvååring. 

När näste Dalai lama ska utses vill Kina, som styr över Tibet, ha inflytande över vem det blir, vilket Jamyang Choedon vänder sig emot.

– De är inte buddhister, de tror inte på det här. De har inget med det att göra. Vi tibetaner kommer inte att följa vad de har att säga.