Dalai Lama kommer till Malmö för första gången

Dalai Lama kommer till Malmö i september.
Foto: ASHWINI BHATIA / AP
– Barnen är vårt hopp. Vi har inte framtiden i vår hand, det har de, sa Dalai Lama under sitt senaste besök i Lund 2011.
Foto: JOACHIM WALL KVP / KVP

För första gången kommer den andlige världsledaren Dalai Lama att besöka Malmö.

Inbjudan har kommit från Individuell människohjälp.

– Vi är glada och mycket ärade över att Dalai Lama besöker Sverige enbart för att uppmärksamma vårt 80-årsjubileum, säger IM:s generalsekreterare Ann Svensén till Skånska Dagbladet. 

Under tisdagsförmiddagen släppte biståndsorganisationen IM, Individuell människohjälp, nyheten att den andlige tibetanska ledaren Dalai Lama kommer till Malmö. Det skriver Skånska Dagbladet.

Anledningen till det celebra besöket är att organisationen firar sitt 80-års jubileum och har i samband med det bjudit in honom som talare. 

Dalai Lamas tal, ”The art of happiness and peace” kommer hållas på Malmö Live den 12 september. Besöket blir hans första i Malmö men han har tidigare varit i Lund ett flertal gånger, då också med en inbjudan av IM.

”Barnen är vårt hopp”

Efter hans tal kommer Kattis Ahlström hålla i en frågestund och artister som Rickard Söderberg och Lisa Ekdahl kommer också att uppträda. Jubileet kommer hållas mellan den 11-13 september. 

– Vi är glada och mycket ärade över att Dalai Lama besöker Sverige enbart för att uppmärksamma vårt 80-årsjubileum, säger IM:s generalsekreterare Ann Svensén till Skånska dagbladet.

Dalai Lama har tidigare besökt Lund

Dalai Lamas senaste resa till Skåne var i april 2011, när han besökte Lund. Då var han inbjuden att tala om tolerans mellan religioner, barnuppfostran och sina egna matvanor.

– Om man äter en tung middag på kvällen har man ett tungt sinne nästa morgon. Men ingen middag, lätt sinne, säger han och skrattar förtjust, sa han då.

Han lyfte också frågan om barn och unga.

– Barnen är vårt hopp. Vi har inte framtiden i vår hand, det har de, sa hon då.

Vid Lundabesöket hade en stor mängd fans samlats utanför Grand hotel för att få en skymt av den tibetanske ledaren. Dalai Lama deltog också i en mässa i Lunds domkyrka.

Under samma Sverigeresa var han även i Stockholm, där han bland annat besökte Nobelmuseet. 

Dalai Lama mottog 1989 Nobels fredspris för ”sitt motstånd mot att använda våld i sin kamp för att återfå sitt folks frihet”, som det stod i motiveringen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!