Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags att rösta – vem/vilka ska bli Årets Skåning 2018?

Karin Laserows porträtt sitter nu på Sturups flygplats – där hamnar samtliga Årets skåningar.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Sixten Norström, Karin Laserow, Ronnie Hellström, Siw Malmqvist och Janne Möller har alla en sak gemensamt: De har blivit Årets skåning, någon gång.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Priset delas ut den 15 juli – på skånska flaggans dag.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Förra året korades Årets Skåning, antikexperten Karin Laserow, i Eslöv – då fanns flera av de tidigare vinnarna på plats. 

Siw Malmqvist, Ronnie Hellström, Janne Möller och Sixten Norström hyllades på scenen i det som var ett storslaget 50-årsjubileum. 

Och nu är det dags igen. Som vanligt är det Kvällspostens läsare som bestämmer vem som förtjänar titeln: Och här är årets nominerade.

Vem är din favoritskåning? När skåningarna förra året röstade var det tv-personligheten och antikexperten Karin Laserow som fick det anrika och prestigefyllda priset. Årets skåning har delats ut sedan 1967 och förra året firades således 50-årsjubileum i Trollsjöparken i Eslöv. 

Som vanligt är det ni – Kvällspostens läsare – som bestämmer vem som förtjänar den ärofyllda titeln. Tillsammans med stiftelsen Skåneländska flaggans dag har nu sju nominerade tagits fram, samtliga i enlighet med stadgarna för vad Årets Skåning bör ha gjort för att få priset. Läsare har som vanligt kunnat nominera personer under hela året och många olika förslag har kommit in. Några har fått så pass många röster att de kvalat in till den slutliga nomineringsprocessen.

I stadgarna står det att "Årets Skåning ska vara en person som gjort god PR för Skåne. Kandidaterna till Årets Skåning ska ha en bred folklig förankring och ha en verksamhet som når ut till en bred allmänhet. Omröstningen organiseras av Kvällsposten". 

Zlatan får ny chans

Förra året fick Karin Laserow flest röster, och hon tog emot priset i närvaro av flera av de tidigare vinnarna. Bland andra artisten Siw Malmqvist och fotbollsmålvakten Ronnie Hellström. 

– Det är fantastiskt att folk har röstat. Jag gör saker genuint och med hjärtat, när folk uppskattar det känns det som att vi möter varandra, sa en överlycklig Karin Laserow

Det var dock hård konkurrans från bland andra Jill Johnson, Jerringprisvinnaren Peder Fredricson och fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic som då gjorde succé i Manchester United. 

Zlatan Ibrahimovic får dock en ny chans i år. De nominerade presenteras nedan.


De nominerade är: 

Ny tröja, nytt lag – samme gamla Zlatan.
Foto: USA TODAY NETWORK / KELVIN KUO-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

Zlatan Ibrahimovic, 37, svensk fotbollsspelare som tagit USA med storm i och med sin senaste flytt till fotbollslaget LA Galaxy i Los Angeles. Även i år har många velat nominera den svenske fotbollsstjärnan som fortsatt att beröra och uppröra – och snart får han sin egen staty i hemstaden Malmö. Årets skåning har han hittills inte blivit, men kanske räcker det senaste årets nya framgångar till titeln. 


Paret Mandelmann tog storslam vid senaste Kristallengalan.
Foto: OLLE SPORRONG

Paret Marie och Gustav Mandelmann, 54 och 53, tv-personligheterna som trollbundit svenska folket i sin egen tv-serie från Österlen. Det har ökat det redan stora intresset för den skånska landsbygden och fått många att följa det oerhört populära paret – som på senaste Kristallengalan tog hem hela tre priser! För många är de synonyma med Skåne och helt klart är de värdiga representanter för Sveriges sydligaste landskap. 


Osbys countrydrottning är nominerad i år.
Foto: SVEN LINDWALL

Kikki Danielsson, 66, artisten från Visseltofta utanför Osby, har varit en skånsk stjärna i många år. Det senaste året har hon synts i TV4:s älskade musikprogram "Så mycket bättre", samt SVT:s Melodifestivalen. I låten, "Osby Tennessee", hyllade hon sin hembygd. Ännu ett uppsving för Kikki som redan har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, och som nu kan krönas med den fina titeln "Årets Skåning". 


Susanna Alakoski är aktuell med en ny romansvit.

Susanna Alakoski, 56, från Ystad, är författaren bakom bland annat Svinalängorna, som fick Augustpriset 2006. Hon har de senaste åren mottagit Stockholm Stads hederspris och blivit hedersdoktor vid Malmö högskola. Med sin litteratur lyckas hon beröra tusentals svenskar varje år. I sin senaste romansvit, i fyra delar, lyfter hon fram den kvinnliga arbetarklassen. I böckerna får läsaren följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar – i Finland och Sverige. Ett perspektiv som många efterfrågar och behöver. 


Lagkapten Andreas Granqvist missar utdelningen av Årets Skåning – om Sverige går till VM-final. Den spelas nämligen dagen innan utdelningen. Det kan han säkert leva med...
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Andreas Granqvist, 33, från Påarp, tog över kaptensbindeln i fotbollslandslaget från Zlatan. I en osannolik kvalhistoria, som fick sin kulmen på San Siro i Milano, lyckades Sverige bragdartat kvala sig till det stundande fotbollsäventyret i Ryssland. Ett världsmästerskap är det största en fotbollsspelare kan uppleva, och Granqvist vann svenska folkets hjärtan som lagkapten och pådrivare. Han belönades senast med Guldbollen – och flyttar efter VM hem till Skåne igen. 


Klara Svensson har gjort succé i tv, tillsammans med Peter Jihde.
Foto: PRIVAT

Klara Svensson, 30, är boxaren från Höllviken som går från klarhet till klarhet. Förutom sin framgångsrika idrottskarriär har hon synts i tv-rutan som programledare, senast i hockey-VM som spelades i Danmark. Hon hyllades stort i sin nya karriär där vi lär se mer av skånskan som inte är rädd för att säga vad hon tycker, synas och höras. Ett bevis på att hon är omtyckt är att många redan har velat nominera henne till priset – kanske för sitt kaxiga, självsäkra, skånska (?) sätt. 


Björn Ranelid är numera en hett eftertraktad vigselförrättare – och når hundra tusentals svenskar med sina krönikor.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Björn Ranelid, 69, Malmöpågen som erövrat Litteratursverige med sina texter, slutar aldrig att beröra. Ständigt aktuell, det senaste året som krönikör i Kvällsposten, medverkande i flera tv-program och som vigselförrättare (!). Ranelid har fått stor uppmärksamhet för sin kritik mot Svenska Akademien efter den stormiga skandalvåren, och trots att han har skrivit i flera decennier fortsätter hans texter att läsas och delas av hundra tusentals svenskar varje vecka – inte sällan med utgångspunkt i hans kära Malmö. Har vunnit Augustpriset. Snart släpps hans nya bok, som utspelar sig i Malmö, och Ranelid har fått Malmö stads kulturpris och Region Skånes kulturpris. Blir han Årets skåning nu, för lång och trogen tjänst? 


Tidigare "Årets skåningar"

1967 Gunnar Rosendal, kyrkoherde

1968 Östen Warnerbring, sångare, musiker

1969 Ernst-Hugo Järegård, skådespelare

1970 Ricky Bruch, friidrottare

1971 Nils Ahlroth komiker, revyartist

1972 Siw Malmkvist, sångerska

1973 Lasse Holmqvist, författare, programledare

1974 Nils Poppe, skådespelare

1975 Eva Rydberg, skådespelerska, revyartist

1976 Lennart Kjellgren, författare, vissångare

1977 Gabriel Jönsson, författare

1978 Ronnie Hellström och Bosse Larsson, fotbollsspelare

1979 Jan Möller, fotbollsspelare

1980 Sten Broman, musikvetare, komponist

1981 Hans Alfredson, författare, skådespelare

1982 Östen Warnerbring, sångare, musiker

1983 Hasse Andersson, sångare, musiker

1984 Birgit Nilsson, operasångerska

1985 Gustaf Håkansson, sångare

1986 Jan Malmsjö sångare, skådespelare

1987 Utnämningen inställd

1988 Nils Poppe, teater- och filmskådespelare

1989 Ingvar Andersson, revyskådepelare

1990 Jan "Tollarparn" Eriksson, pianist

1991 Sven Melander, underhållare

1992 Hasse Andersson, sångare, musiker

1993 Christer Lundh, vissångare, forskare

1994 Tommy Juth, operasångare

1995 Sixten Nordström musikdirektör, programledare

1996 Charlotte Weibull, dockmakare med mera

1997 Stellan Sundahl, komiker

1998 Dan Stråhed sångare, musiker

1999 Jesper Aspegren, programledare

2000 Mikael Wiehe, sångare, musiker

2001 Marianne Mörck, sångerska, skådespelerska

2002 Tina Nordström, tv-kock

2003 Sanna Nielsen, sångerska

2004 Anders Jansson och Johan Wester, komiker

2005 Peps Persson, sångare, musiker

2006 Henrik Larsson, fotbollsspelare

2007 Johan Wissman, kortdistanslöpare

2008 Percy Nilsson, byggmästare

2009 Anne Lundberg, programledare

2010 Olle Jönsson sångare, musiker

2011 Måns Zelmerlöw, sångare, programledare

2012 Johan Glans, komiker

2013 Tareq Taylor, tv-kock

2014 Gunhild Carling, artist, låtskrivare

2015 Markus Rosenberg, fotbollsspelare

2016 Rickard Söderberg, operasångare

2017 Karin Laserow, antikexpert


Så röstar du

Vem som vinner bestämmer läsarna! Röstar gör man genom talongerna i Kvällspostens papperstidning eller genom att skicka ett vykort eller brev till: 

Kvällsposten

Rådmansgatan 16

211 46 Malmö

Märk kuvertet "Årets skåning". 

Bland dem som har röstat vinner fem personer en stor, skånsk flagga, från stiftelsen Skåneländska flaggans dag. Ytterligare fem vinner hemliga priser, som har anknytning till vinnaren, från Kvällsposten. 

Priset delas ut på Skånska flaggan dag, den 15 juli, och rösterna ska vara inne senast måndagen den 25 juni. 


Årets Skåning 2018

Priset delas ut av Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag i samarbete med Kvällsposten. Kvällsposten samarbetar också med Swedavia, Malmö Airport. Den som blir Årets skåning kommer att hamna som en av bilderna i porträttgalleriet ”Welcome to my hometown” Ett porträttgalleri med skånska representanter inom idrott, design, arkitektur, konst, mode, skönhet, kultur, nöje, musik, affärsliv, entreprenörskap och fred som välkomnar resenärerna på flygplatsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!