Frans Jeppsson-Wall, artist, är nominerad till "Årets skåning". Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURESFrans Jeppsson-Wall, artist, är nominerad till "Årets skåning". Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Frans Jeppsson-Wall, artist, är nominerad till "Årets skåning". Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Titti Qvarnström, kock, är nominerad till "Årets skåning". Foto: LINUS HALLSENIUSTitti Qvarnström, kock, är nominerad till "Årets skåning". Foto: LINUS HALLSENIUS
Titti Qvarnström, kock, är nominerad till "Årets skåning". Foto: LINUS HALLSENIUS
Rickard Söderberg, operasångare och debattör, nominerad till "Årets skåning". Foto: Olle SporrongRickard Söderberg, operasångare och debattör, nominerad till "Årets skåning". Foto: Olle Sporrong
Rickard Söderberg, operasångare och debattör, nominerad till "Årets skåning". Foto: Olle Sporrong
Klara Svensson, proffsboxare, nominerad till "Årets skåning". Foto: Lasse SvenssonKlara Svensson, proffsboxare, nominerad till "Årets skåning". Foto: Lasse Svensson
Klara Svensson, proffsboxare, nominerad till "Årets skåning". Foto: Lasse Svensson
Daniel Berlin, kock, nominerad till "Årets skåning". Foto: Christian ÖrnbergDaniel Berlin, kock, nominerad till "Årets skåning". Foto: Christian Örnberg
Daniel Berlin, kock, nominerad till "Årets skåning". Foto: Christian Örnberg

Dags att rösta fram din favoritskåning

Publicerad

Nu är det dags att välja ut den person som förtjänar att bära den hedrande titeln "Årets skåning 2016". Och det är ni läsare som är med och röstar fram vem det ska bli.

När Kvällspostens läsare fick säga sitt i fjol var det MFF-spelaren Markus Rosenberg som kammade hem segern.

– Det är en stor stolthet, säger fotbollsspelaren om titeln.

I år firar Årets skåning-utmärkelsen 49-årsjubileum. Titeln tilldelas en person i Skåne som sticker ut med sitt arbete och verkar som en ambassadör för regionen. Priset delas ut av Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag i samarbete med Kvällsposten.

Genom tiderna har allt från idrottare och komiker till revykungar och tv-kockar mottagit priset. Den allra första Årets skåning, 1967, var kyrkoherden Gunnar Rosendal. Andra kända namn som burit titeln är operasångerskan Birgit Nilsson (1984), underhållaren Sven Melander (1991), den då blott 21-åriga sångerskan Sanna Nielsen (2003) och fotbollsspelaren Henrik Larsson (2006).

Fjolårets vinnare Markus Rosenberg, Malmöson och fotbollsspelare i MFF, blev överraskad när han fick majoriteten av Kvällspostenläsarnas röster 2015.

- Jag är förvånad att jag får det. Sedan inser man hur stort MFF har blivit, var man än åker så märks det. Jag tror att det spelar stor roll här att vi gjort det tillsammans med supportrar och publik och hela staden och regionen känner att man har varit med på resan, förklarade Markus Rosenberg när han tilldelades priset.

Bland årets nominerade syns bland andra 28-åriga proffsboxaren och Malmöbon Klara Svensson, som just nu hårdtränar inför supermatchen mot Mikaela Laurén på Hovet i Stockholm 10 september. När Kvällsposten meddelar nyheten blir hon väldigt glad.

"Jag tycker det är jättekul"

– Jag tycker att det är jättekul att bli nominerad eftersom jag vuxit upp i Skåne och efter att ha bott i Hamburg och Köpenhamn nu har flyttat tillbaka. Det är så kul att vara hemma i Skåne i gen, jag bara frossar i det, säger hon.

Operasångaren och debattören Rickard Söderberg känner sig hedrad över nomineringen.

– Åh va kul! Ja, jag har ju verkligen valt Skåne, jag flyttade hit för 16 år sen och blev kvar. Jag älskar Skåne, säger han.

Övriga nominerade är Michelinkockarna Titti Qvarnström, snart aktuell i "Kockarnas kamp" i TV4 tillika hyllad kökschef på Bloom in the park i Malmö och Daniel Berlin, hjärnan bakom den internationellt hyllade krogen med samma namn i Skåne Tranås.

Ystadssonen och Skånes egen Mello-stjärna Frans Jeppson-Wall som kammade hem femteplatsen i Eurovision song contest är en given kandidat i årets tävling. 17-åringen är den yngsta som någonsin varit nominerad.

– Nice, jag har nästan svårt att greppa det, säger Frans när han får höra det glada beskedet.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag