Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags att ladda om tv-kanalerna – igen

Alla i Skåne och Blekinge som ser marksänd tv måste ladda om sina tv-kanaler efter klockan 18 på tisdagen.Foto: Creative Commons / Teracom
Marksänd tv är den äldsta formen av distribution. Redan 1954 samlades tittarna framför public service-sändningarna från dåvarande Sveriges Radio.Foto: Tore Falk

Flera hundratusen personer i Skåne och Blekinge mister sina tv-kanaler på tisdagen. Sändningarna ligger nere hela dagen.

Alla som tittar på marksänd tv måste sedan göra ny kanalsökning för att få tillbaka dem.

Alla i Skåne och Blekinge som tittar på marksänd tv – via vanlig tv-antenn – berörs av förändringen. Både de som enbart tittar på fri-tv och de som har betal-tv via Boxer.

Förändringen beror i sin tur på att nätoperatören Teracom lägger om frekvenserna i de sändningar som distribueras via sändarna i Hörby respektive Karlshamn.

En mycket grov skattning säger att det handlar om drygt 200 000 tv-tittare som mister sina vanliga kanaler klockan tio på tisdagsmorgonen.

Borta hela dagen

Det bor en och en halv miljon människor i Skåne och Blekinge och Teracom höftar att fem procent av dem har Boxer-abonnemang medan tio procent av resten ser marksänd fri-tv.

Kanalerna förblir borta under hela dagen fram till klockan 18. Då ska sändningarna slås på igen – men kanalplatserna har då ändrats så att en ny sökning måste göras.

– Vi har förberett frekvensomläggningen under lång tid och kommer göra allt vi kan för att det ska påverka tittarna i så liten utsträckning som möjligt, säger Mattias Öhman på Teracom AB i ett pressmeddelande.

Berör inte kabel-tv

Hushåll som har kabel-tv, tittar via satellit eller IP-tv (fiber) berörs inte heller av förändringen. Radiosändningar påverkas inte alls.

En liknande operation genomfördes så sent som 2016–17. Förändringen görs på dagtid eftersom fler människor ser på tv på kvällarna och arbetet då skulle störa mer.

Förändringarna ska frigöra frekvensutrymme för bland annat mobilt bredband och telefoni, heter det.