Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dagislärare misstänkt för sexuella övergrepp

Den misstänkte mannen har förts till arresten i Malmö.
Foto: Joachim Wall

En man greps under gårdagsmorgonen misstänkt för sexuella övergrepp mot barn. Mannen jobbar på en förskola i Malmö där också övergreppen ska ha skett.
I nuläget misstänker man att ett barn är utsatt. Men utredningen kan komma att växa.
– Utredningen befinner sig i sin linda, säger Magnus Rosenqvist, biträdande chef på familjevåldsenheten vid Malmöpolisen.

Enligt polisen greps mannen klockan 07.30. Mannen hade tidigare anhållits i sin frånvaro.
Ärendet utreds av enheten för familjevåld vid Malmöpolisen. Här är man förtegen om detaljer, men säger att utredningen gäller brott mot ett barn, men att den kan komma att växa.
– Mannen fördes in i morse vid 07.30-tiden. Det är väldigt tidigt i utredningen, säger Magnus Rosenqvist vid familjevåldsenheten.

Bosatt i Malmö

Mannen jobbar som förskollärare i Malmö där han också är bosatt. Mannen är formellt avstängd i väntan på utredning. Han sitter anhållen på häktet i Davidshall.
Det var barnets föräldrar som i torsdags kontaktade chefen på den aktuella förskolan. De misstänkte att något inte stod rätt till.
– Vi anmälde direkt till individ- och familjeomsorgen och polis. Under fredagen förberedde vi våra insatser, säger Ingegerd Ekström, ställföreträdande förskoledirektör i Malmö stad.
Malmö stads kriscenter är inkopplat för att ta hand om personal vid förskolan och föräldrar som har barn där. Under gårdagen var psykolog på plats på förskolan när personalen informerades om det inträffade. Förskolan håller för tillfället öppet.
– Vi hade annan personal där för att ta hand om den dagliga driften. Vi har under dagen jobbat på att få tag på personal som befinner sig på semester.

Föräldrar informerade

Under gårdagen informerades även föräldrar till barnen på förskolan. Under veckan kommer professionell hjälp i form av bland annat psykologer att finnas tillgänglig på skolan.
– Det är olika reaktioner bland föräldrarna. Några är oroliga, några vill veta, andra tycker det är bra att de får information.
Det berörda barnets familj har stöd av Kriscentrum Malmö, ett särskilt team av socialsekreterare, läkare och poliser, som sätts in när barn utsatts för sexuella övergrepp. Själv reagerade Ingegerd Ekström starkt när hon fick veta vad som hänt.
– Det är klart att när något sådant här händer blir man väldigt berörd. Det är viktigt att vi är lyhörda nu.
Det var personal från Malmö stad som polisanmälde det misstänkta övergreppet. Nu avvaktar man polisens utredning, men Ingegerd Ekström har inte sett att några rutiner har brustit.

Felaktiga uppgifter

Tidigare har det förekommit uppgifter från polishåll om att den anhållne är misstänkt för våldtäkt mot barn, men det stämmer inte enligt Malmöpolisens informatör, Linda Pleym. Övergreppet rubriceras i stället som sexuellt övergrepp mot flicka under 15 år.
– På vår egen hemsida stod det att det var ett misstänkt våldtäktsärende och en gripen, men det korrekta är att det är ett sexuellt övergrepp mot flicka under 15 år och det har jag också stämt av med åklagaren. Just nu är det den brottsrubriceringen, säger Linda Pleym.
Betyder det här att det inledningsvis rubricerades som våldtäkt mot barn men att det är något som man sedan rubricerat om?
– Nej, det har varit rubricerat som sexuellt övergrepp mot flicka under 15 år hela tiden, säger Linda Pleym.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!