Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Då vänder smittovågen – kan följa efter Danmark

I Danmark öppnar en del av kulturlivet på söndag.
Foto: KALAMURZA_PHOTOGRAPH / ADOBE STOCK
PCR-test av Coronaviruset.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.
Foto: Håkan Linder
Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen av corona ökar och myndigheterna tror att det främst handlar om omikron, troligen uppemot 90 procent av fallen.

Den ökade smittspridningen har lett till nya restriktioner. 

Men Danmark, som ligger ett par veckor före oss, har nu börjat öppna upp igen – och det sannolika är att vi följer deras kurva, menar experterna. 

Danmark hade flera konstaterade fall av omikron redan i slutet på november. 

Detta gjorde att smittspridningen i landet tog fart rejält, då omikron är mer smittsam än de tidigare varianterna. Det dröjde dock inte lång tid innan flera fall kunde konstateras även i Sverige och efter jul och nyår pekade kurvan rakt upp. 

I de sydsvenska regionerna tros den fortsätta uppåt lite till. 

Region Skåne hade tidigt många omikronsmittade. Smittskyddsläkare Eva Melander beskriver smittspridningen som ”massiv” och region Skåne har långt fler smittade under senaste veckan än vad man haft någonsin under pandemin. 

Nu tror Eva Melander att toppen på denna våg snart är här.

– Det stämmer ganska väl med scenarier från Folkhälsomyndigheten där man förväntar sig att det ska gå upp i januari och nå toppen i mitten eller slutet av januari, säger hon. 

Danmark öppnar

I Danmark tyder färska siffror på att den värsta omikron-vågen är över. Antalet inlagda patienter på sjukhus i Köpenhamnsregionen har nästan halverats den senaste veckan och nu lättar regeringen på vissa av restriktionerna. 

Frågan är nu om utvecklingen i Sverige kommer att följa samma kurva. 

– Det kan vi givetvis inte vara säkra på men sannolikt blir det ganska likartat i de flesta länder. Det är bra att titta på vad som händer i Danmark och England eftersom de provtar och typar mycket. På många platser ökar det snabbt men vänder också snabbt när många har smittats, säger Eva Melander. 

I Kalmar län spår regionens ställföreträdande smittskyddsläkare Staffan Sylvan att toppen nås senast i slutet på januari och att vändnigen sker i februari eller mars. 

Ali Mirazimi, vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet, säger att det går att utgå från att vi följer Danmark och England, med lite fördröjning. 

Folkhälsomyndighetens nya restriktioner är centrala för om smittan ska hejdas, säger han. 

– Det handlar om rekommendationerna, om man följer dem eller inte. Vi vet att det funkar, så inom några veckor kanske farten minskar. 

– Tittar man bakåt på de restriktioner vi haft tidigare ser vi att de haft en avtagande effekt av smittspridningen och gett en avlastning för sjukvården, vilket är meningen. 

I Halland trycker man också på vikten av att alla följer restriktionerna samt vaccinerar sig.  

– Vi närmar oss förhoppningsvis toppen av kurvan i enlighet med Folkhälsomyndighetens scenarier. Men då behöver de nya striktare rekommendationerna ge effekt och ännu fler vaccinera sig, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland. 

Många smittas – positivt

Region Blekinge och Kronoberg vill inte sia om hur smittspridningen kommer se fortgå de kommande veckorna. 

– Vi har fortfarande en ökande smittspridning. Det är svårt att säga mer än så i nuläget, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg. 

Region Blekinge ser att smittspridningen ökar hos dem, men att det är färre personer inlagda på sjukhus nu jämfört med förra veckan. Vad smittspridningen beror på vill de inte spekulera i.

– Vi utgår från att det är 90 procent av alla smittade som har omikron, som i resten av landet, säger Bengt Wittsjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge. 

Mitt i all den höga smittspridningen kan det, trots allt, komma något gott ur den, menar vaccinforskare Ali Mirazimi.

– Vi har haft hög vaccinteckning hittills. Tillsammans med en virusinfektion har vi byggt upp ett högt skydd. En tredje dos på det så har vi verkligen byggt upp ett bra skydd till nästa gång, säger Mirazimi.  

TV: Undersköterskan Mona: ”Blir oerhört upprörd av det här”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!