Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då väcks åtal efter dödsolyckan på Öland

Åklagare Kjell Jannesson vill väcka åtal mot den 55-åriga mannen så snart som möjligt.
Foto: Arkivbild
Mannen kördepå en familj och två personer omkom, en 15 årig pojke och en 45-årig kvinna.
Foto: JENS CHRISTIAN

Nu är utredningen kring dödsolyckan på Öland förra sommaren klar.

Åklagare Kjell Jannesson berättar att han är redo att väcka åtal mot mannen som körde på en familj – vilket ledde till två dödsfall.

– Min förhoppning är att det blir så fort som möjligt, säger Kjell Jannesson.

Det var den 22 juli förra året som en familj på fyra blev påkörda av en bilist i Färjestaden på Öland. Vägen ligger i ett sommarstugeområde och en 15-årig pojke och hans 45-åriga mamma omkom i olyckan.

Pappan och den andra sonen klarade sig med lindriga skador. Familjen hade befunnit sig på cykel när mannen körde på dem bakifrån. Vittnen har berättat att mannen körde långt över hastighetsbegränsningen. 

Sekunder före mannen körde på familjen, hade han bara varit centimeter bort från att köra på en annan barnfamilj.

– Hela familjen färdades på cykel och gjorde allting rätt. De körde efter varandra på led och höll så långt ut till höger som det gick, har den överlevande pappan berättat för Kvällsposten.

I utredningen har det framkommit att mannen varken hade droger eller alkohol i kroppen när han körde ihjäl pojken och mamman.

SVT Nyheter Småland har rapporterat om att undersökningen nu är klar och att åklagaren Kjell Jannesson är redo att väcka åtal.

Olyckan inträffade på en 30-väg på Öland.
Foto: JENS CHRISTIAN

Till Kvällsposten säger åklagaren att det inte är säkert att han hinner väcka åtal denna vecka.

– Min förhoppning är att det blir så fort som möjligt men jag tror inte jag hinner denna vecka. Den misstänkta mannen är inte frihetsberövad. Jag begärde honom häktad men tingsrätten har valt att inte frihetsberöva honom, säger Kjell Jannesson.

Besvärliga utredningsåtgärder

Det är en man i 55-årsåldern som misstänks för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Enligt åklagare Kjell Jannesson finns det flera anledningar till varför det har dragit ut på tiden med att väcka åtal mot den 55-åriga mannen. 

– Initialt handlade det om att det var besvärliga utredningsåtgärder och försvaret har begärt kompletteringar om sjukdomstillståndet. Han har fått genomgå en ytterligare läkarundersökning.

Försvaret menar att den misstänkta 55-åringen kan ha haft ett sjukdomstillstånd, vilket förorsakade dödsolyckan.

TV: SE FLER NYHETER

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!