Under andra halvan av nästa vecka blir det kyligt väder. Foto: Lisa SjöbergUnder andra halvan av nästa vecka blir det kyligt väder. Foto: Lisa Sjöberg
Under andra halvan av nästa vecka blir det kyligt väder. Foto: Lisa Sjöberg
På måndagen väntas nya snöfall i stora delar av landet. Foto: Stefan SöderströmPå måndagen väntas nya snöfall i stora delar av landet. Foto: Stefan Söderström
På måndagen väntas nya snöfall i stora delar av landet. Foto: Stefan Söderström

Då kommer kylan tillbaka i Sydsverige

Publicerad

Stoppa inte undan raggsockorna.

Snart kommer kylan tillbaka.

– Under andra halvan av nästa vecka kan man räkna med kallt väder över hela Sverige, säger meteorolog Frode Korneliussen vid väderinstitutet Storm.

Under både fredagen och lördagen duggade trafikolyckorna tätt i Sydsverige på grund av hala vägbanor. Även under söndagen varnade Trafikverket för halka i nästan hela landet.

Natten mot söndagen kom ett snöfallsområde in över landet. Mildare sydvindar gör dock att temperaturen stiger till strax över nollan i södra Götaland och nederbörden faller mest som snöblandat regn.

– Det är ett komplicerat lågtrycksystem som sträcker sig från Sydsverige nästan ända upp till Island. Mest nederbörd blir det i västra delarna av Götaland och Svealand, säger Frode Korneliussen.

"Kalluft från Ryssland"

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för nedisning i Östersjön utanför Öland under söndagen. Fartygens stabilitet påverkas av isens tyngd och störst risk är det för mindre fartyg. Vid Hallands kust har SMHI en klass 1-varning för kulingvindar på cirka 15 meter per sekund under söndagen.

På måndag väntas nya snöfall i stora delar av landet. I Sydsverige innebär detta lite regn eller blötsnö och någon plusgrad.

Sedan ser kylan ut att återvända – igen. På tisdag drar lågtrycket bort mot Baltikum och det blir åter kallare i Sydsverige. Från torsdag kan det i Skåne och Blekinge bli nedåt tio minusgrader och i Halland och Kronoberg faller termometern ner till cirka 14 minusgrader.

– Det är ostliga vindar som trycker in kalluft från Ryssland igen, säger Frode Korneliussen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag