Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då kan värmen komma tillbaka till Sydsverige

Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
Foto: Pressbild / StormGeo

Sommaren är fortfarande långt borta.

Men i mitten på nästa vecka kan vi få varmare temperaturer igen. 

Dessutom höjs temperaturerna så smått i hela Sydsverige. 

– Vi kommer börja se att temperaturen stiger mer mitt på dagen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Det tydligaste tecknet på att vi har nått maj och närmar oss sommaren är egentligen temperaturerna mitt i natten. Vi kommer inte längre få några minusgrader under kvällstimmarna och vi går även mot varmare dagstemperaturer.

– Nu släpper vi tiden med sju grader mitt på dagen och minusgrader mitt i natten. Men det betyder inte at det blir sommarvarmt, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Skåne

Fredag fram till måndag bjuder på molnighet och temperaturer på som mest 15 grader.

Det finns även chans till regn i delar av Skåne under helgen. 

Först på tisdag och onsdag väntas varmare och stabilare väder.

– Det blir som allra varmast i Skånes inland, säger Tora Tomasdottir.

Någon sommarvärme är inte alls i sikte, varken i Skåne eller på andra håll i södra Sverige. Resten av veckan når temperaturer på som mest 15 grader, och först på tisdag och onsdag nästa vecka drar torrare luft in som höjer temperaturerna. 

– Det blir rätt stor skillnad om vi har molnighet eller om solen får titta fram. Där vi får hål i molntäcket kommer det bli lite varmare, men det är helt slumpmässigt, säger Tora Tomasdottir.

Går det att se när vi kan börja få sommar på riktigt? 

– Nej, det kan man inte. Det är väl möjligtvis på tisdag och onsdag det kanske blir lite stabilare. Men det är tillfälligt och kommer inte hålla i sig. 

Blekinge

Fredagen blir marginellt varmare än helgen med temperaturer på som mest 15 grader. Lördag, söndag och måndag ser ut att bjuda på som mest 13 grader.

På tisdag och onsdag blir det något varmare och stabilare väder.

Risk för regn till helgen

Såväl lördag som söndag väntas bjuda på som mest 15 grader och molnighet. Stora variationer kan förekomma, med regnskurar på några platser och värme som öppnar för utomhusaktiviteter på andra. 

– Helgen fortsätter på samma spår som resten av denna vecka, men med lite färre skurar än på fredagen. Kanske blir det lite blåsigare och lite kallare med nordvästliga vindar. Men om solen ligger på blir det upp till 16 grader, säger Tora Tomasdottir.

Gäller det för hela södra Sverige? 

– Ja, hela området. Kanske inte de nordligaste delarna av Götaland.  

Halland

Fredagen blir den varmaste dagen med temperaturer på drygt 17 grader och lite molnighet.

Helgen samt måndag ser ut att bjuda på som mest elva grader.

Tisdag och onsdag bjuder på varmare väder, och då blir det som bäst 15 grader.

Maj har varit kallare än vanligt

Efter påskens fina väder har polarluft dragit in över Sverige och det är bland annat därför temperaturerna har sjunkit något. Än så länge har vi upplevt en förhållandevis kall maj månad, med temperaturer som är upp emot tre grader lägre än normalt. 

– Vi hade högtryck i maj förra året så det är en stor skillnad jämfört med hur det är i år. Första maj var varm men resten av dagarna har varit ganska kalla och om man räknar hela maj så har det nästan varit tre gradare kallare än normalt sett till medeltemperaturen, säger Tora Tomasdottir.

Framför allt i Skåne kan minusgrader i maj få konkreta konsekvenser i form av uteblivna skördar och dåliga odlingar. Det kan i sin tur slå mot resten av landet.

Kronoberg

Fredagen ser fin ut med temperaturer på 15 grader och lätt molnighet. 

Lördagen ser avsevärt sämre ut, med temperaturer på 12 grader och risk för regn. Söndag blir något finare med 13 grader och mindre molnighet.

På måndag väntas åter regn, innan vädret blir bättre på tisdag och onsdag.

När solen väl börjar titta fram gäller det att vara försiktig och gärna smörja in sig med solskyddsmedel. Vi går nämligen mot tider med allt högre ultraviolett strålning, och det gäller att inte underskatta solstyrkan.

– I juli då är det självklart att man blir röd och bränner sig. Men i maj är det många som inte tänker på att skydda sig. Man glömmer lätt bort det, men vi närmar oss höga nivåer av UV-strålning, säger Tora Tomasdottir.

Kalmar län

Fredagen blir fin med temperaturer på som mest 16 grader. Lördagen bjuder på snarlikt väder, med mindre molnighet än dagen innan. 

Söndag ser ut att nå som mest 14 grader och på måndag väntas värmen stanna vid 10 grader, med risk för regn.

Tisdag blir stabilare med elva grader, innan det blir fint igen på onsdag med värme och 16 grader.