Då kan 30-åringar boka vaccin i Skåne

En vaccinspruta laddas.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Covid-19 test märks upp och skickas till analys
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Covid-19 test tas i svaljet med hjälp av en provtagningspinne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu blir det 30-åringarnas tur att vaccineras i Skåne.

På onsdag kväll släpps bokningstiderna.

Tidigare dataintrång utreds samtidigt av polis.

I takt med att fler äldre har vaccinerats blir det möjligt för Region Skåne att erbjuda coronavaccinet till yngre personer. I dagsläget kan alla över 35 år boka tider.

Från och med onsdagskvällen kommer tiderna även att bli tillgängliga för 30-åringar.

I ett pressmeddelande har Region Skåne skrivit att alla personer behöver ta sina vaccindoser på samma mottagning. Detta för att vaccintillgången är begränsad och för att de vill säkerhetsställa att alla får sin dos två inom rätt tidintervall.

Endast i undantagsfall kommer de låta personer, som tagit sin första dos utanför Skåne, att få ta sin andra i regionen.

Regionen meddelar att personer inte måste vaccinera sig i sin hemkommun - på så sätt kan personer söka sig till den mottagning som kan erbjuda dem dos ett vid en tid som passar.

Utreder intrång i hos leverantör av egenprovtagning

En databas för leverans av egenprovtagning av covid-19 har utsatts för intrång i regionen. Det är InfoSolutions som upphandlats av Folkhälsomyndigheten, enligt pressmeddelandet.

– Vi har förvissat oss om att leverantören har vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder för att förhindra nya intrång i databasen, säger Richard Davidsson, verksamhetschef på Medicinsk service i Region Skåne i pressmeddelandet.

Det var den 17 maj som InfoSolutions uppmärksammade intrång. Då anmälde de detta till polisen. Enligt regionen pågår en undersökning och det kan bli aktuellt att Säpo kopplas in.

– Vi kommer nu att göra en anmälan till Integritetsmyndigheten och följa upp företagets utredning, säger Davidsson i pressmeddelandet.

TV: Svart svamp sprider sig i hans ansikte efter covid-19

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!