Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då får minderåriga vaccinet – och därför tillfrågas inte föräldrarna

Bokningarna öppnar nästa onsdag men det är först den 4 augusti som ungdomarna kommer få det i praktiken.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personal kommer bedöma om ungdomarna har fattat ett moget besök gällande vaccineringen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från den 28 juli är det dags för ungdomar att vaccineras.

Alla sexton- och sjutonåringar kommer kunna boka sig i Region Skåne.

– Jag hoppas verkligen att ungdomarna prioriterar att vaccinera sig före gymnasieskolornas terminsstart, säger Per Hagsam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Nästa onsdag, den 28 juli, kommer Region Skåne öppna upp vaccinationstider för femton- och sextonåringar.

Bokningarna blir tillgängliga nästa onsdag men det är först från och med den 4 augusti som de kommer börja genomföras.

– Det känns mycket bra att vi kan erbjuda även denna åldersgrupp deras första dos vaccin. Jag hoppas verkligen att ungdomarna prioriterar att vaccinera sig före gymnasieskolornas terminsstart, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

I nuläget erbjuder Region Skåne vaccin till alla som tillhör den vuxna befolkningen, nämligen över arton år. När regionen kommer erbjuda vaccin till dem som inte är minderåriga än, kommer de använda sig av olika metoder för att bedöma om personen ska få vaccin.

Fatta ett moget beslut

När femton- och sextonåringarna kommer bokat vaccinationstid kommer regionen inte efterfråga samtycke från vårdnadshavare. Det är först när de ses på kliniken som personalen kommer göra en individuell bedömning.

– Region Skåne har gjort bedömningen att personer födda 2005 och tidigare i de flesta fall kan fatta ett moget beslut om vaccination. Vi ser därför att det bara i undantagsfall kommer att behövas samtycke från vårdnadshavare när den här gruppen ska vaccineras, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Att fatta ett moget beslut, är enligt Per Hagsam, att man förstår innebörden av att vaccinera sig. Därför kommer ungdomarna att få bevisa att de kan fatta det beslutet på plats.

Vaccinet som kommer erbjudas ungdomarna är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin som är tillåten för alla som är äldre än tolv år.

Det är inte bara Region Skåne som kommer göra individuella bedömningar. Även Kalmar kommer ibland begära skriftlig påskrift och ibland mognadsbedömning på plats.

– Det kommer vara lite från fall till fall när vi kommer tillämpa det, säger Caroline Rickardsson vid Region Kalmars presstjänst.


TV: Minst 11 nya varianter av coronaviruset sprider sig

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!