Det kan vara livsfarligt att bara cykla rakt ut på ett övergångställe. Foto: ColourboxDet kan vara livsfarligt att bara cykla rakt ut på ett övergångställe. Foto: Colourbox
Det kan vara livsfarligt att bara cykla rakt ut på ett övergångställe.  Foto: Colourbox
Foto: Polisen KalmarFoto: Polisen Kalmar
 Foto: Polisen Kalmar

Cyklister kör rakt ut – nu ryter polisen till

Publicerad

Två allvarliga cykelolyckor i Kalmar har fått polisen att sätta ner foten.

På Facebook går polisen nu ut med en uppmaning.

– Cykla inte rätt ut på ett övergångsställe, led cykeln, skriver polisen, i sitt inlägg på Facebook.

I ett inlägg på sin Facebooksida går polisen ut med en uppmaning till alla cyklister med anledning av helgens olyckor men även andra trafikolyckor mellan cyklister och bilister som inträffat den senaste tiden. 

De vill se ett bättre samspel och uppmanar nu trafikanterna att vara uppmärksamma.

"Cykla inte rätt ut på ett övergångsställe, led cykeln", skriver polisen i inlägget.

De fortsätter med att även uppmana cyklister att använda säker utrustning.

"Använd ljus, som bekant ett lagkrav och ingen rekommendation, undvik lurar i öronen och annat som konkurrerar din uppmärksamhet", skriver de. 

Två allvarliga olyckor

Det var i fredags som en kvinna skadades efter att ha blivit påkörd vid ett övergångsställe på Erik Dahlbergs väg i Kalmar. Dagen efter inträffade en ny olycka med en cyklist – där skadades en man i 30-årsåldern vid en överfart efter att ha krockat med en bil.

Led cykeln över övergångstället. Det uppmanar polisen. Foto: Colourbox.

Olyckan fick allvarliga konsekvenser. Mannen fick föras till sjukhus med ambulans och har under helgen vårdats på intensivvårdsavdelningen. Han flyttades till en annan vårdavdelning under måndagen. 

Misstänkta för trafikbrott

Nu är båda cyklisterna misstänkta för trafikbrott. Anledningen är för att de troligtvis hade väjningsplikt. Enligt Gunnar Norgren, gruppchef på polisen i Kalmar har man som cyklist ett mycket stort ansvar i trafiken. 

– Det är viktigt att komma ihåg att man som cyklist ska lämna företräde vid de flesta tillfällen, säger Gunnar Norgren till SVT Nyheter.  

Men polisen är även tydlig med att det dels handlar om ett samspel men att även bilister måste ta ett större ansvar och uttrycker: "är man stor måste man vara snäll".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag