CUF vill legalisera cannabisförsäljning

Cannabis ska legaliseras i Sverige och säljas på Systembolaget.

Det tycker Centerparitets ungdomsförbunds (Cuf) som på fredagen röstade igenom förslaget på förbundsstämman.

Men frågan splittrar ungdomsförbudet.

– Jag tycker att det är ett urbota dumt förslag, säger Patrik Davidsson, distriktsordförande för CUF i Kronoberg,

Centerparitets ungdomsförbund (Cuf) vill legalisera cannabis. Förbundsstämman i Helsingborg röstade på fredagen ja till en motion i frågan.

"Med en kontrollerad försäljning kan vi hjälpa fler och ta bort en viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten", säger förbundsordförande Hanna Wagenius i en kommentar.

Algot Thorin, tredje vice förbundsordförande i CUF, är en av dem som är positiv till att legalisera cannabis.

– Förbudet är mer skadligt för folk än vad drogen är. Det är den största anledningen. Cannabis är lättillgänglig på gatan i dag och dessutom finns det ingen kunskap om drogen. Det behövs ordentlig information, precis som det ges för alkohol i dag. Det skulle inte konsumeras mer droger totalt och dessutom är det en drog som är mindre farlig än tobak.

"Mycket mer skatteintäkter"

Motionen handlar om att tillåta en reglerad och beskattad cannabishandel på samma sätt som nu sker med alkohol. Det innebär att Algot Thorin ser framför sig att cannabis säljs på Systembolaget.

– Man ska ha hårda ålderskontroller och se till att det inte langas vidare. Och det skulle bli väldigt mycket mer skatteintäkter, säger han.

Förslaget att en legalisering röstades igenom med siffrorna 62-49. Patrik Davidsson, distriktsordförande för Cuf i Kronoberg, röstade emot motionen och är kritisk.

– Jag tycker inte att ett sådant förslag hör hemma i centerrörelsen. Jag tycker att det är ett urbota dumt förslag. Jag är helt emot droger och tycker inte att vi på något sätt ska göra det lättare.  Det är ett väldigt kontroversiellt förslag och det rör upp känslor. Det var ju med knapp majoritet som förslaget vann och det tyder ju på att vi är många motståndare till förslaget. Vi får motionera emot det här till nästa stämma.

"Inget behov"

Centerpartiet stöder inte heller Cuf om att legalisera cannabis.

– Vi hade uppe det här på föreningsstämman i Åre 2011 och då var det ett klart avslag för att legalisera cannabis, säger riksdagsman Rickard Nordin, talesperson i missbruksfrågor.

– Vi driver ju en restriktiv narkotikapolitik i Sverige. Vi ser inget behov av att introducera nya droger på den marknad som finns, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!