Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cp-skadade Martin trakasserad av gäng

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Martins mamma Gunilla. Foto: Privat
Martins pappa Ingo berättar att Martin förändrades under sensommaren. Foto: Privat
Martin Engler.Foto: Privat

Hemma i Trelleborg är cp-skadade Martin Engler en välkänd profil som ofta syns på stadens gator. Men i somras förändrades hans beteende – han blev tillbakadragen, förvirrad och tystlåten. 

Efter flera månader på sjukhus fick hans föräldrar veta att trakasserier från ungdomsgäng kan ligga bakom Martins förändrade beteende. 

– Han ska ha blivit förföljd och omringad, berättar hans pappa Ingo.

Martin Engler lever med en cp-skada och utvecklingsstörning, men har det till trots blivit en enorm profil hemma i Trelleborg. Inte sällan syns han komma cyklande på sin trehjuling, och han tvekar aldrig att stanna till för en pratstund.

Men i somras förändrades hans beteende. Han tyckte inte längre att det var roligt att vara ute på stan, han ville inte se hjärtelaget Trelleborgs FF och han slutade dela ut reklam.

Martin blev förvirrad, svår att prata med och den 26 september fick han läggas in på lasarettet i Trelleborg. Då var han i det närmaste apatisk. 

– Där har de gjort tester och tagit prover och han har blivit röntgad. Men allting visar bara att där inte är något kroppsligt fel på honom. Så han flyttades till Malmö, berättar Martins mamma, Gunilla Engler.

Efter flera månader inom vården fick Martins föräldrar veta att han kan ha blivit trakasserad av ungdomsgäng i Trelleborg. Ungdomar ska bland annat förföljt Martin till hans hem.

– Jag har fått höra av folk att de har sett ungdomar som på cykel och till fots omringat Martin och blockerat honom. Han har blivit trakasserad på olika sätt, berättar Martins pappa Ingo. 

Inann Martin Engler blev inlagd på sjukhus var han social, pratglad och en stor profil hemma i Trelleborg.Foto: Privat

”Kom fram folk och frågade” 

– Det är antagligen någon gång under sensommaren som det här med ungdomsgängen kan ha hänt. Det har antagligen varit så starkt för honom att han har blivit mer och mer rädd, berättar Gunilla.

Martins pappa Ingo Engler märkte framför allt att något inte stod rätt till när han tog med Martin till Vångavallen för att se TFF spela hemmamatch. Martin levde sig inte in i matchen som han annars gör och verkade rädd för bortaklacken. 

– Han stod där i 90 minuter och han sa inte ett ord. Direkt när folk var högljudda reagerade han direkt också och jag tyckte det var märkligt. Då visste jag inte vad det kunde bero på, berättar Ingo. 

– Det var till och med så det kom fram folk och frågade mig om allting var bra med, Martin.

Polisen känner igen historien

Martins föräldrar har än så länge inte anmält trakasserierna till polisen. Men Trelleborgs kommunpolis Mats Rindborn Grahl berättar att han känner igen Martins historia med stökiga ungdomar.

– Det förekommer och vi har väl haft en tendens just nu med en trend där ganska många personer beter sig oförskämt och ordningsstörande, säger han.

– Det i sin tur har gjort att vi under helgen som kommer så ska polisen trycka extra på ordningen bland ungdomar. Så man har en förstärkt insats då, som är initierad av kommunen och stöttas upp av polisen.

Trelleborg är ju inte så stort, vet ni på ett ungefär vilka ungdomar det är? 

– När vi är inne i en tendens med stökiga ungdomar finns det alltid smittspridningar, och i vissa fall vet vi vilka de är. Vi har bra samverkan i kommunen och det gör att vi troligtvis kan kartlägga vilka det här handlar om. 

”Många bryr sig om honom”

Trelleborgs Allehanda var först ut att berätta om Martin Engler och de trakasserier som både familj och omgivning misstänker att han har fått utstå. Sedan dess har stödet till familjen varit massivt. 

En insamling har startat på Facebook, med syfte att samla ihop pengar till en julgåva åt Martin. Vid 21-tiden på fredagen var insamlingen uppe i över 63 000 kronor. 

– Det är otroligt hjärtvärmande att folk bryr sig så mycket, det är helt enormt. Jag visste ju att han känner många i Trelleborg men det är otroligt att så många har engagerat sig, säger Gunilla.

– Det visar vilken stor profil han är i Trelleborg. Det är många som bryr sig om honom, säger pappan Ingo.