Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Covidfallen på iva i Skåne har halverats på kort tid

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Iva i Lund.
Foto: JENS CHRISTIAN
Coronaviruset.
Foto: Colourbox

Antalet som vårdas med covid på sjukhus minskar i Skåne och nedgången är snabbare än vad regionen själv förväntat sig. 

Förra måndagen och tisdagen vårdades 35 patienter med covid på intensiven – i dag är samma siffra 18 stycken. 

Samtidigt har 16 personer dött på sjukhus med covid sedan början på förra veckan. 

– Enstaka patienter har även avlidit men det är inte förklaringen till nedgången, skriver Region Skåne i ett mejl till Kvällsposten.  

Den positiva utvecklingen för coronasmittan fortsätter i Skåne. Antalet positiva fall i genomsnitt per dag har minskat stadigt sedan den 8:e maj. 

– Det finns ljuspunkter i statistiken men vi får inte glömma bort att fortfarande konstateras drygt 500 personer ha covid-19 per dag, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Samtidigt har trycket på vården minskat rejält, inte minst på intensiven. I början av förra veckan vårdades 35 personer på intensiven i Skåne, i dag är samma siffra nere på 18. Det är nästan en minskning med 50 procent senaste veckan. 

– Nedgången har varit snabbare än vi förväntat precis som vi tidigare även haft väldigt snabba uppgångar. I huvudsak rör det sig om patienter som förbättrats och inte längre behöver intensivvård i kombination med ett mindre inflöde av allvarligt sjuka patienter än förväntat, skriver Region Skåne i ett mejl till Kvällsposten. 

– Vi hoppas på en fortsatt nedgång men det är för tidigt att uttala sig om den förväntade utvecklingen.

16 dödsfall sedan början på förra veckan 

Dock har 16 personer avlidit med covid på sjukhus sedan förra måndagen fram till dagens datum. Detta enligt ny – opublicerad – statistik från Region Skåne som Kvällsposten har tagit del av. 

– Patienter inom intensivvården, vår högsta vårdnivå, är per definition mycket svårt sjuka och enstaka patienter har även avlidit men det är inte förklaringen till nedgången, fortsätter Region Skåne i sitt svar till Kvällsposten. 

Smittskyddsläkarens varning inför studenten: ”Dra inte ihop stora grupper”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!