Covid-smittan ökar kraftigt bland barn

Ny studie: Smitta ger bättre skydd mot Delta än vaccin.
Eva Melander, smittskyddsläkare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittan ökar bland barn i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen fortsätter att öka i Region Skåne – och den senaste veckan är det barn och ungdomar som står för den största ökningen.

Hela 72 procent av alla nya fall är personer under 40 år, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

– Vi ser en kraftig ökning i åldrarna 5-19 år och det är många barn i skolålder som har symtom på luftvägsinfektion som kan vara covid-19, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

Den har skett en markant ökning av egenprovtagning för covid-19 i Skåne – från 16 000 till 25 000 på bara den senaste veckan.

– Samtidigt är det positivt att många väljer att provta sig, det ska man alltid göra vid symptom även om man är vaccinerad eller har haft covid-19 det senaste halvåret, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, iett pressmeddelande.

Antalet fall ökar likaså, och det är främst barn och ungdomar i åldrarna 5-19 år som ligger bakom ökningen. Även i åldrarna 20-69 år ökar antalet positiva fall och hela 72 procent av alla nya fall under vecka 34 är personer under 40 år.

Endast 2 procent är personer över 70 år.

– Vi ser en kraftig ökning i åldrarna 5-19 år och det är många barn i skolålder som har symtom på luftvägsinfektion som kan vara covid-19. Därför är det viktigt att alltid stanna hemma och provta sig vid symtom, säger Eva Melander.

Alla på iva är ovaccinerade

Trots ökningen är det fortsatt få som behöver intensivvård för covid-19. Alla som skrivits in på iva-avdelning i Skåne under augusti har varit helt ovaccinerade och mellan 30 och 70 år gamla.

– Det här visar tydligt hur viktigt det är att alla vaccinerar sig. Det är det säkraste sättet att försäkra sig mot att bli allvarligt sjuk i covid-19 och behöva sjukhusvård. Jag vill därför vädja till att som ännu inte vaccinerat sig att göra det så fort som möjligt. I första hand för sin egen skull, men även av hänsyn till medmänniskor och vårdpersonalen som nu vill fokusera på att ge vård till alla som väntat på det, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, i pressmeddelandet.

FLER NYHETER: Fler unga läggs in med covid-19 på sjukhus i Skåne

Fler yngre på sjukhus – väljer bort vaccinet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!