Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronaviruset tvingar fram krisplan för Malmöfestivalen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Kräftkalaset på Gustav Adolfs torg är en av Malmöfestivalens höjdpunkter för många Malmöbor.
Foto: JOHAN BÄVMAN / JOHAN BÄVMAN / MALMÖ STAD
David Östberg, projektledare.
Foto: Malmö stad

Malmöfestivalens ledning har inlett arbetet med en handlingsplan om pandemin blir utdragen.

– Vi tittar på olika scenarier, säger David Östberg, projektledare för Malmöfestivalen.

Planeringen handlar om hur dyrt det kan bli att ställa in.

Förra årets Malmöfestivalen var 35:e upplagan och festivalledningen konstaterade efteråt att Malmöfestivalen blev en framgång. Sammanlagt hade festivalen cirka 1,4 miljoner besökare.

Besökarna garanterar genom sin närvaro att festivalen är en betydelsefull inkomstkälla för restauranger och andra som har mindre företag och hyr plats av kommunen för att sätta upp sina stånd. Frågan är hur det blir i år. Cornovairuset har än så länge inte fått Malmö kommun att överväga att ställa in festivalen.

Men den här våren är det helt andra tankar som präglar planeringen inför 2020 års Malmöfestival som är tänkt att inledas den 7 augusti och pågå i åtta dagar. 

Inga planer ställa in

– I dagsläget har vi inga planer på att ställa in Malmöfestivalen. Men vi är förberedda för olika scenarier, säger David Östberg.

Det finns med andra ord vad som skulle kunna kallas för en krisplanering. De scenarior man tagit fram handlar om vad det skulle kosta att ställa in.

– Ju närmare man kommer tidpunkten för festivalen, desto mer kan det kosta, säger David Östberg.

För en månad sedan stängdes möjligheten att boka platser för mat- och marknadsförsäljare. En anan del av arbetet är att boka artister.

Långt framme

– Där är vi väldigt långt framme, det var vi redan innan allt detta drog igång, säger David Östberg.

Samtidigt har Malmöfestivalen sin egen infrastruktur med scener och allt det som behövs för att kunna ha spelplatser för band och medverkande på olika platser i Malmö. Även sådant måste beställas, bokas och bli föremål för bindande avtal.

Evenemang efter evenemang efter evenemang har ställts in på grund av pandemin. Men än så länge upplever inte arrangörer att pandemin fortsätter in i augusti. I varje fall inte i den omfattning som i dag.

Blodomloppet har till exempel flyttat alla sina lopp från maj och juni till augusti och september.


Så går det till när du söker vård för covid-19:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!