Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronavirus upptäckt på minkfarm i Blekinge

Minkar i Sölvesborg har drababts av covid-19.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Coronavirus har upptäckts på en minkfarm i Sölvesborg.
Foto: Oleandra / Colourbox

En minkfarm i Sölvesborg har drabbats av coronaviruset.

Jordbruksverket skriver i ett pressmeddelande att även personer som arbetar på gården har drabbats.

– När smittan väl etablerats i en besättning så sprids den snabbt från djur till djur, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog på SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Coronaspridningen på minkfarmen är den första av sitt slag i Sverige. Sedan tidigare har däremot en lång rad minkfarmar i både Danmark och Nederländerna drabbats av covid-19. 

Den aktuella gården har haft en viss dödlighet bland sina djur på grund av virussmittan. Men på det stora hela har dödligheten varit förhållandevis låg, rapporterar Jordbruksverket.

Smittan upptäcktes efter att döda djur skickats till SVA för provtagning och analys. 

– De flesta minkar som smittas med Sars-CoV-2 (viruset som orsakar covid-19 på människa) får vanligen bara en övergående och lindrig sjukdom. Vi ser i nuläget ingen anledning att avliva djuren i den smittade besättningen, men den är belagd med restriktioner för att förhindra smittspridning. Nu har dessa besättningar även i vanliga fall mycket bra smittskyddsrutiner, så det är snarast att se som en extra säkerhetsåtgärd. Vi följer också läget i Sveriges andra besättningar, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

”Sprids snabbt från djur till djur” 

Ett antal personer som arbetar på minkfarmen har även konstaterats smittade av coronaviruset. 

Det är inte fastställt om det finns något samband mellan de drabbade människorna och djuren. Men enligt Jordbruksverket visar erfarenheter från både Nederländerna och Danmark att smitta hos personer i minkars närhet är den viktigaste och vanligaste källan till smitta. 

– När smittan väl etablerats i en besättning så sprids den snabbt från djur till djur. Erfarenheter från Nederländerna och Danmark visar att det då också finns en risk att närliggande besättningar drabbas, även om smittvägarna ännu är oklara. Den sjukdomsövervakning som nu satts i gång är nödvändig för att vi ska få en överblick över situationen hos svenska minkar, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog på SVA.

Jordbruksverket skriver i sitt pressmeddelande att djurägare bör vara särskilt uppmärksamma på onormal sjuklighet och dödlighet bland sina djur och kontakta veterinär om sådant upptäcks.

TV: Parets splittrades av covid-19 – återförenas i tårar efter 200 dagar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!