Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trångt på köpcentrum – går inte att ingripa

På Malmös Emporia hotas restaurangområdet ändå av böter.
Jenny Eberhardsson, centrumledare på Giraffen i Kalmar.
Emporia.Foto: FRITZ SCHIBLI
C4 Shopping i Kristianstad.

Idrotts- och kulturevenemang. Restauranger och biografer. Alla har de belagts med hårda restriktioner under pandemin.
Men på köpcenter som lockar tusentals besökare om dagen gäller inte de hårda restriktionerna – och många besökare har reagerat på trängsel i rulltrappor och utanför butiker.

– Vi som jobbar med det här kan också reagera på det, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö.

Sedan den 29 mars har sammankomster på över 50 deltagare varit förbjudna i Sverige och från tidigt i pandemin har kommuner haft i uppdrag att göra trängselkontroller på serveringar. Det har gjort att kulturevenemang har fått ställa in och tävlingsidrotten tvingats köra utan publik samtidigt som det har varit fritt fram att besöka många köpcentrum. 

Köpcentrum räknas som en offentlig plats och omfattas inte av 50-personersregeln. Miljöförvaltningen har inte heller mandat att rapportera trängsel utanför serveringar. 

– Vi har ingen möjlighet att ställa krav på andra platser, då får man ändra i lagstiftningen, klargör Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö.

Det betyder i praktiken att det kan hopa sig med folk ute i köpcentrum några meter från en kontrollerad servering.

– Vi som jobbar med det här kan också reagera på det men det är större sannolikhet att sprida smitta vidare om man sitter ner under en längre stund, fortsätter Arvid Nordland.

Signalsystem hos Väla 

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd går det att läsa att ”butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt” men det finns inga sanktioner knutet till rådet. 

Hur de sydsvenska köpcentren hanterar besöksantalet skiljer sig åt. På Väla i Helsingborg stängs entréerna när det är för mycket folk. 

– Vi följer flödet i huset och har ett signalsystem som visar grönt om det är lite folk och rött om det är väldigt mycket. Sedan har vi ett övre tak och då stryper vi ingångarna och släpper in fem när tio har gått ut, berättar Niklas Blonér, centrumchef för Väla i Helsingborg. 

– Vi kan inte släppa in hur många som helst men vi har en yta på 72 000 kvadratmeter, vilket är väldigt mycket större än en arena. 

Giraffen i Kalmar har valt en annan väg. 

– Vi följer alla direktiv hos Folkhälsomyndigheten men vi stoppar inte någon som vill komma hit, säger Jenny Eberhardsson, centrumledare. 

Daniel Eklund, centrumchef för C4 Shopping i Kristianstad:  

– Vi har runt 90 butiker utspridda på 42 000 kvm vilket gör att köpcentrumet klarar av den mängd kunder vi har utan att någon trängsel uppstår.

Jenny Eberhardsson, centrumledare på Giraffen i Kalmar.
Daniel Eklund, centrumchef för C4 Shopping i Kristianstad.

”Eget ansvar också”

Samtliga köpcentrum i Sydsverige som Kvällsposten har varit i kontakt med har vidtagit en rad åtgärder för att minska trängsel. 

– Man kommer inte från att det är mycket folk vissa dagar men vi hjälps åt. Det är ett eget ansvar också, fortsätter Giraffens Jenny Eberhardsson. 

Huruvida enskilda butiker väljer att begränsa antalet besökare får butikerna själva bestämma. 

– Vi blandar inte oss i det, säger Mats Jäderberg, Centrumchef för GrandSamarkand.

Men tillsyn har skett även på köpcentrum – på deras restauranger.

Miljöförvaltningen har efter att upprepade gånger funnit brister agerat kraftfullt mot trängseln på köpcentret Emporias foodcourt. I mitten av september fick Emporia ett föreläggande med vite efter att foodcourten inte gjort tillräckliga åtgärder. 

Vitesbeloppet landade på högsta möjliga. 

– Vitena ligger mellan 25 000 och 150 000 beroende på storlek på verksamheterna och hur allvarligt det är. Emporias foodcourt har fått 150 000 kronor, säger Arvid Nordland, enhetschef avdelningen för livsmedelskontroll.  

Ännu har Emporia inte behövt betala. 

– Men vi kommer fortsätta bevaka Emporia under hösten, säger Arvid Nordland.

Kvällsposten har sökt Emporias centrumchef Johan Torge för att fråga om hur köpcentret hanterar trängsel. Han har valt att inte svara på några frågor och i stället skicka en länk till hemsidan där det finns information om hur köpcentret hanterar covid-relaterade frågor. 

 

FRÅGAN: Är du rädd för trängseln på Emporia?

Victoria Tegstam.Foto: FRITZ SCHIBLI

Victoria Tegstam. 26.  Cafébiträde. Malmö: 

”Ja det är jag. Det var väldigt jobbigt att gå hit innan jag skaffade mask. Det är väldigt många trånga gångar och rulltrappor där inne där det samlas mycket folk.”

Rosanna Wahlgren.Foto: FRITZ SCHIBLI

Rosanna Wahlgren, 20, student, Trelleborg:

”Ja nu i corona-tider ska det ju inte vara folksamlingar men när jag varit på Emporia på helgerna har det varit extremt mycket folk. Jag personligen är inte glad för det”

Anna Korpi.Foto: FRITZ SCHIBLI

Anna Korpi, 25, mammaledig koordinator, Malmö: 

”Lite är jag, speciellt nu när jag är gravid. Jag försöker kolla så att jag inte hamnar rakt framför folk och på helgerna är det jättemycket folk på Emporia”

Regeringen öppnar för glest sittande publik om 500 personer – om smittläget tillåter det

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!