Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronasjuk flögs till Turkiet: ”Kan vara en PR-strategi”

Turkietkännaren Paul Levin: ”Kan vara cynisk PR-strategi".
Ambulansflygplanet landade på flygplatsen Sturup utanför Malmö på förmiddagen och återvände sedan till Turkiet med den sjuke mannen och hans fyra barn.
Foto: Dr Fahrettin Koca/ Twitter
Den sjuke mannen kördes till Sturup och fick även poliseskort.
Foto: Google maps
Foto: Dr Fahrettin Koca/ Twitter
Paul Levin, Turkiet-kännare och föreståndare för turkiet-studier vid Stockholms universitet.
Foto: Expressen/Privat

Efter att ha sett hur hennes pappa blev allt sjukare i covid-19 men inte inlagd på sjukhus vädjade dottern om hjälp på Youtube.

I morse skickade turkiska regeringen ett ambulansflyg till Sturups flygplats och flög honom till Turkiet för vård.

Nyheten har fått stor spridning under söndagen – och nu höjs röster för att det hela kan ha varit en PR-strategi från Turkiets håll.

– Det är en ganska stor nyhet och har lett till diskussion på sociala medier, säger Turkiet-kännaren Paul Levin vid Stockholms Universitet.

Turkiets hälsominister Fahrettin Koca twittrade om nyheten och utlovade vård till pappan, en man i 50-årsåldern som är bosatt i Skåne. Han är enligt uppgift turkisk medborgare. En av hans döttrar har i en video på Youtube, men senare också i flera turkiska nyhetsprogram, berättat om sin coronosmittade pappa. På videon som hon lagt ut ser man pappan ligga med ansiktsmask i en bäddsoffa. 

Han hostar och förefaller må mycket dåligt.

Dottern har beskrivit hur pappan fick feber och andningssvårigheter. En läkare som kom hem till familjen beslöt att tillkalla ambulans och pappan fördes till sjukhus.

Där blev han inlagd och fick senare diagnosen - han hade insjuknat i covid-19. Men han fick inte stanna kvar, har dottern berättat. Istället ska han ha skickats hem och ordinerats Alvedon, enligt dottern. 

Pappan hjärtsjuk

Varken han eller resten av familjen, två barn och två ungdomar, ska enligt dottern ha fått någon ordentlig skyddsutrustning.

– Min pappa är hjärtsjuk och de sätter våra liv i fara, har dottern berättat. 

Det var då hon gjorde videon där hon vädjade om vård till sin pappa och hjälp till familjen. Videon uppmärksammades av Turkiets ambassad i Stockholm. I morse twittrade hälsoministern att ett ambulansflyg var på väg till Sverige för att hämta hennes pappa, vilket Aftonbladet först rapporterade om. 

Pappan och hans fyra barn hämtades på söndagsförmiddagen på Sturup. Polis fanns på plats.

– Vi har biträtt sjukvården i ett ärende, säger Katarina Rusin vid polisens regionledningscentral i Malmö. Hon hänvisar till Region Skåne och kan inte lämna mer information.

Vanligt med vård i hemmet

Sjuktransporten till Turkiet fick bistånd av polisen i flera timmar.

– Det började kl 8 och avslutades kl 12, säger Katarina Rusin.

Region Skåne har få kommentarer.

– Vi kommenterar inte enskilda patienter. Men generellt kan jag säga att sjukvården gör enskilda medicinska bedömningar. De flesta som smittats av covid-19 vårdas inte på sjukhus, säger Jimmy Gottfridsson vid Region Skånes presstjänst.

Folkhälsomyndighetens har utfärdat råd och riktlinjer när det gäller om en familjemedlem insjuknat och vårdas i hemmet. 

Övriga familjemedlemmar kan göra som vanligt, enligt de råd som ges på myndighetens hemsida, och gå till skolan, förskolan eller jobbet. Men i familjer eller hushåll där någon är sjuk är det viktigt att vara uppmärksam på symtom, står det.

Turkiet är ett av de länder som som fått kritik för att inte tillräckligt tidigt tagit pandemin på allvar. Flera medier har rapporterat att bland annat journalister gripits som misstänkta för att ha ”spridit panik” när de rapporterat om pandemin.

Ambassaden tackar ”fan club”

Författaren och debattören Kurdo Baksi ser turkiska regeringens beslut att hämta mannen som ett försök till propaganda från Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan.

– Han har stora inrikespolitiska problem och använder corona för att straffa oppositionella, politiker och journalister. Men han vill också utnyttja corona för att visa att européerna, de kristna, inte klarar av att bekämpa corona men att han gör det, säger Kurdo Baksi.

På söndagen publicerade Turkiets ambassad i Sverige ett inlägg på Facebook. I inlägget tackar ambassaden organisationen UID i Sverige för dess ”stöd och hjälp” när det gäller insatsen med ambulansflyg och transporten av den sjuke mannen från Sverige till Turkiet.

– UID är Erdogans svenska fan club, säger Kurdo Baksi.

 Experten: ”Kan vara PR-strategi”

Paul Levin, Turkietkännare och föreståndare för institutet för turkiet-studier vid Stockholms universitet menar att händelsen kan ses på två sätt.

– Det finns väl kanske två sätt att se det på. Det ena är att det mer eller mindre kan vara en cynisk PR-strategi där man gör en ganska stor nyhet av detta i regeringstrogna medier och det ser ganska bra ut för regimen att man hjälper sina landsmän runt om i världen, säger Paul Levin.

– Det andra är väl förstås att det här var en turkisk medborgare som offentligt kallade på hjälp och inte fick den hjälp de ansåg de behövde i Sverige, fortsätter Paul Levin.

Han menar att nyheten har fått stort genomslag i turkiska medier och att mannens dotter bland annat ställt upp på flera intervjuer. 

– Det är en ganska stor nyhet och har lett till diskussion på sociala medier om den svenska strategin gentemot den turkiska strategin, säger Paul Levin.


Ambulanssjuksköterskan Anna Ohlson, 33, om coronaviruset: "Det är tufft att ge tunga besked när de bara ser mina ögon bakom skyddsutrustningen".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!