Coronaoro för trängsel på stränder: ”Packade sillar”

Carina Wutzler (M), som är kommunalråd i Vellinge vill lyfta frågan om hur man ska hantera trängseln på stränder i coronatider.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
I Skanörs hamns samlas många för ett svalkande dopp. Det kan bli svårt att hålla två meters avstånd till varandra.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Sommaren närmar sig med stora kliv – och då väntar fullpackade skånska badstränder. 

Nu lyfter Carina Wutzler, som är kommunalråd i Vellinge, frågan om hur man ska hantera trängseln i coronatider. 

– På vissa stränder ligger folk som packade sillar, och så kan vi inte ha det i år. Vi måste diskutera hur vi ska hantera de här situationerna, säger hon till Sydsvenskan

I takt med att vårsolen har tittat fram har kampen mot trängsel på sydsvenska uteserveringar intensifierats. Sju krogar i Malmö fick anmärkningar i helgen och ska kontrolleras igen – och ett ärende skickades vidare till smittskydd.

Regeringen och myndigheterna uppmanar allmänheten att hålla avstånd – och inför valborg inskärpte statsministern att ”ingen kommer undan ansvaret att bidra till att hålla nere smittspridningen”.

Men snart är sommaren här. Och då förväntas stränder runtom i landet fyllas av badsugna människor. Till skillnad från trånga restauranger finns det ingen möjlighet att stänga en badstrand om det skulle bli för trångt. Därför vill nu Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) diskutera hur man ska hantera frågan. 

– Övergripande handlar det om hur man ska kunna se till att folk respekterar tvåmetersregeln även på stranden, säger hon till Sydsvenskan. 

Stranden i Skanör är populär och om solen skiner lär det inte bli annorlunda i år.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Befarar drastiska åtgärder

Carina Wutzler kommer att lyfta ämnet i möten med länsstyrelsen och Smittskydd Skåne. Hon vill även diskutera med andra kommuner med liknande förutsättningar som Vellinge. Förhoppningen är att kommunerna ska agera gemensamt med likadana skyltar med information om reglerna på olika språk. 

Hon är orolig för att trängsel på stränderna kommer leda till krafttag från nationella myndigheter. 

– Det kommer att komma till ett läge där man från riksplan säger att vi inte får solbada på stranden, utan bara mötas för sport som i vissa andra länder. Det hade varit väldigt synd.

Många befarar en ökad anstormning till de sydsvenska badstränderna i år eftersom i stort sett alla svenskar lär semestra på hemmaplan, samtidigt som det är fritt fram för till exempel tyska och danska turister att ta sig in i landet. 

I Köpenhamn har man löst trängseln i parkerna genom att dela upp gräsmattorna i stora umgängeszoner i vilka det bara får vistas 10 personer.
Foto: IDA GULDBAEK ARENTSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Inspireras av Danmark?

I Danmark kämpar man hårt för att folk ska hålla avståndet till varandra nu när solen har tittat fram. Enkelriktade gångvägar, stopp för joggare och förbud mot att stå still på populära platser är bara några av åtgärderna. 

Under helgen testades ännu en strategi. Flera av Köpenhamns gräsmattor delades upp i 40 kvadratmeter stora umgängeszoner – i varje zon fick max 10 personer befinna sig. 

Kanske något för svenska stränder i sommar?

TV: Hår slår polisen till – mot danskar som står still

Polisen går en hård kamp mot folksamlingar i Danmark – under en period infördes uppehållsförbud i vissa parker.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!