Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronan fick Björn Hellberg att skriva två böcker på ett år

Björn Hellberg ser med förtjusning på På Spåret även efter att han och Ingvar Oldsberg lämnat programmet. Samtidigt skriver han bok efter bok.
Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Lindström och Kristian Luuk för beröm av författaren och nestorn Björn Hellberg för sina insatser i På Spåret.
Foto: BO HÅKANSSON / SVT

Coronan gjorde att författaren och tv-profilen Björn Hellberg, 76, skrev två böcker på ett år. När alla engagemang och dessutom Wimbledon och Stockholm Open ställdes in flödade i stället inspirationen hemma hos Björn Hellberg i Laholm.

Han har lyckats med konststycket att skriva två böcker på ett år.

Björn Hellberg är en synnerligen flitig författare. En bok om året sedan debuten 1969 är bara det imponerande. Pandemin fick följder för honom precis som alla andra. Men också en oväntad effekt.

När Kvällsposten talar med honom befinner sig Björn Hellberg i en bokhandel i Kungsbacka för att signera sin senaste bok, Narrspegel. Dagen innan hade Folkhälsomyndigheten gått ut med varningar att virussmittan fått en ny ökad spridning.

Noga med avstånd

Varningarna om ökad smitta innebar att det var aningen glest bland besökare i bokhandeln.

– Jag är väldigt noga med att hålla avstånd. Ända från början har jag följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. När jag signerar böcker ser jag till att det är bra avskärmat. Det har fungerat väldigt bra hittills, säger Björn Hellberg.. 

Skärpningen av rekommendationerna sammanfaller med det sämre väder som hösten innebär.

– Det är ju lättare att vara ute eftersom riskerna är större inomhus. I somras gick det ju mycket lättare att hålla sig utomhus, konstaterar Björn Hellberg.

Men i hemmet finns också glädjeämnen bland annat På Spåret, ett program som under många år var förknippat med Björn Hellberg.

Ett privilegium

– Jag var med i 21 år. Jag har ju haft privilegiet att få åtnjuta många olika roller. Först som tävlande i fyra år. Sedan som domare och så hjälpte jag till med en del ledtrådar och konstruktioner av frågor. Jag skrev också sketcherna där jag och Ingvar Oldsberg agerade som nationella fånar, säger Björn Hellberg.

Han gläds åt att På Spåret finns kvar.

– Jag saknar inte det men jag tittar på det. Jag tycker att det är kul att det lever vidare. Det är en svensk originalidé som du kanske känner till, säger han.

Parhästarna Kristian Luuk och Fredrik Lindström får beröm av nestorn Hellberg.

– De sätter ju sin prägel. De har sin stil och vi hade vår stil men de klarar det verkligen bra, säger Björn Hellberg.

Kuriosa och kunskap på en gång

Han roas bland annat av Fredrik Lindström

– Han är kuriosasprängd och har roliga anekdoter att komma med. Jag lyssnar på honom med förtjusning. Det är viktigt att man försöker kombinera det seriösa med lite leklynne. Det är ett allmänbildande program som också ska vara underhållande. Det är väldigt viktigt, säger Björn Hellberg.

Men för att återvända till Björn Hellbergs roll som författare och hur han både på ett förväntat men också ett oväntat sätt påverkats av pandemin.

– Alla blir ju påverkade. Jag missade Wimbledon. Det blev inte av. Även Stockholm Open som jag har sett alla upplagor av sedan 1969 när det startade blev inte av. Jag hade flera jobb som blev inställda.  Det innebar att jag första gången sedan jag debuterade 1969, för 51 år sedan, blev i princip klar med nästa års bok innan årets bok kom ut. Annars brukar jag börja med den nya boken vid nyår, säger Björn Hellberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!