Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nödropet från Malmös gator: ”Jag är jätterädd”

Senaste corona-nyheterna.
Mioara Som: ”Det finns en morgondag”Foto: FAKTUM/Privat
Här utanför Ica Söder har Maria Constantin spenderat nästan varje dag de senaste åren – nu vågar hon inte.Foto: Maja Strömberg

Mioara, 48, är själv rädd men försöker muntra upp sina äldre kunder. Anita, 77, är glad för varje tidning hon säljer. Maria, 63, gråter av panik. 

De tre kvinnorna hör till samhällets mest utsatta och försörjer sig helt eller delvis genom att sälja gatutidningen Faktum.

I takt med coronakrisen har försäljningen minskat radikalt – och nu oroar de sig inför framtiden.

– Jag är rädd, jätterädd, säger Mioara Som.

Mioara står som vanligt utanför Ica Malmborgs på köpcentret Mobilia i Malmö trots att hon har nedsatt immunförsvar. Hon måste sälja tidningen för att överleva – men nu är det svårt. Normalt sett säljer hon i alla fall fem tidningar på en dag. Nu har det gått dagar då hon ibland inte sålt en enda.

– Just nu är det inte som det skulle vara och jag tror det blir mer och mer kritiskt. Det är jättesvårt för oss som redan är utsatta. Jag är rädd, jätterädd, säger hon.

Rädslan för att gå för nära har gjort att människor backar. Nu har Faktum försett henne med en större skylt, så att människor kan stå på avstånd och Swisha och hon erbjuder kunderna att ta tidningen direkt från stället.

– Jag tittar på mina äldre kunder, många är oroliga. Jag försöker prata med dem och muntra upp dem, säga att allt ska gå bra. Vi kommer träffas nästa år och året efter det och skratta tillsammans. Men alla är oroliga, jag med. 

Anita Rinkovec, 77, som säljer vid Caroli, är tacksam för varje såld tidning.Foto: Faktum/Privat

Anita känner hopp i färdtjänsten till jobbet

Trots att även hon tillhör riskgruppen så åker Anita Rinkovec, 77, varje dag färdtjänst till Caroli. Där sitter hon runt sex timmar innan hon tar färdtjänsten hem igen. Som rullstolsburen klarar hon inte av att sitta längre, berättar hon, även om hon hade velat.

– Man är lite försiktigare men det går inte att vara rädd. Kryper man in i rädslan tror jag att man mår så mycket sämre. Varje gång jag åker färdtjänst och säljer mina tidningar känner jag mig hoppfull på något sätt, säger hon.

Hon är tacksam för sina stamkunder som fortfarande handlar, även om försäljningen gått ner. 

– Jag kämpar på. Kommer vi igenom det värsta nu kanske det vänder. Jag är glad för varje tidning jag säljer. 

Att hon blev tidningsförsäljare handlar mest om den sociala biten. Att komma ut, få träffa folk, ha ett sammanhang. Med låg pension är de extra pengarna dock välbehövliga, tack vare dem kan hon till exempel köpa ett par riktiga skor. 

– Man kan säga att det här livnär både kropp, själ och psyke, säger hon.

Det är mycket mindre folk i omlopp under coronakrisen. Här syns Marias vanliga säljplats.Foto: Maja Strömberg
Maria, 63, som säljer vid Ica Söder på Södra Förstadsgatan.

Maria grät av rädsla för smittan

Maria, 63, är ett välbekant ansikte för boende på Möllevången. De senaste sex åren har hon i princip suttit utanför Ica Söder varje dag. Under rådande omständigheter sitter hon bara där under fredagar och lördagar.

– Jag har astma och har lite panik, jag vågar inte gå och sälja nu. Jag är rädd. På lördagen kände jag mycket stress och panik och började gråta.

Hon har inga andra inkomster, men brukar vanligtvis sälja bra. Även hon har flera stamkunder och hon berättar att många oroar sig när hon är borta.

– På den platsen känner många mig. De ringer till Faktum och frågar var jag är. Jag har fått telefonnummer och de har sagt att jag kan ringa om jag behöver. Jag sa ”tack”, men jag vill inte. Alla har problem, inte bara jag. 

Just nu klarar hon sig ett par dagar – men sedan måste hon tillbaka till försäljningen. 

– Jag sålde mycket bättre när jag var där varje dag. Men jag tror jag klarar mig, man måste leva. Jag vill inte tigga pengar förstår du. 

Sarah Britz, chefredaktör för Faktum.Foto: Faktum

Försäljningen minskar drastiskt

Faktum har märkt en radikal nedgång av försäljningen de senaste tre veckorna berättar chefredaktör Sarah Britz.

– Dels för att folk är rädda för att gå nära och ta emot saker från en annan människa och hantera pengar. Dessutom är det mycket mindre människor i omlopp, säger hon.

Tidningen har på olika sätt försökt hjälpa säljarna genom krisen. Bland annat genom en insamlingskampanj på sociala medier.

Många försäljare stoppas dock från att sälja genom att de själva är i riskgrupp.

– Många är äldre och har underliggande sjukdomar. Många har levt ett hårt liv och orkar inte stå för länge. När de inte säljer något så kan de inte investera sina pengar i att köpa fler tidningar att sälja. Det är en ond spiral, säger Sarah Britz.

För de allra flesta av försäljarna, ungefär två tredjedelar, är tidningen deras enda levebröd.

– Det här är människor som inte har några som helst marginaler. Du står inte och säljer en gatutidning om du inte verkligen behöver göra det. Coronakrisen slår mot dem som är mest utsatta och de är ju de här personerna.

Maria är enormt tacksam till alla ”underbara människor” som gör gott i dessa tider. Hon säger att det är viktigare än vanligt att visa medmänsklighet nu.

– Trots allt måste vi kämpa och vi kan alla göra något litet för en annan människa. Idag är vi här och det finns en morgondag, vi vet inte hur det blir men det finns.

Fakta: Faktum

Tidningen faktum är en så kallad gatutidning som säljs av människor som är hemlösa eller på något sätt lever i socialt utanförskap.

Poängen är att erbjuda säljarna en sysselsättning som innebär inkomst, rutiner och ett socialt sammanhang. 

Den startade i Göteborg år 2001 men har även kontor i Karlstad, Helsingborg, Malmö och Göteborg.

Säljarna köper själva tidningar för 40 kronor och säljer den sedan för 80 kronor. Mellanskillnaden är deras förtjänst.
I Skåne finns cirka 50 aktiva försäljare av Faktum, varav 23 i Malmö.

TV: Danska åtgärden i mataffärerna mot coronaviruset

Så gör Danmark för att minska trängseln.